Cenzura u snegu

Ironični video u kome se autor našalio sa učešćem prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u spasavanju zavejanih kod Feketića, još jedan je povod za optužbe o cenzurisanju u Srbiji, koje će, sasvim izvesno, pratiti krivične prijave.
spasilac_Vucic
Video koji se pojavio u subotu 1. februara na Jutjubu uklonjen je više puta, tačnije svaki put kad bi bio podignut na ovu internet adresu, a trka između kompanije “KVZ digital” i onih koji su postavljali klip trajala je ceo dan. Kompanija za zaštitu autorskih prava “KVZ digital”, registrovana u Austriji sa kontakt adresom u Bugarskoj, uklanjala je pomenuti video. Ova kompanija ima ispostavu u Beogradu, firmu “Matricon”, koja u Srbiji zastupa poznate izdavačke kuće poput “Barba mjuzik” Vlade Gerogieva, “Grand produkciju” Saše Popovića, kao i pevače poput Kikija Lesendrića.

U razgovoru za Istinomer, direktor “Matricona” Petar Boračev potvrdio je da njegova firma zastupa i Radio-televiziju Srbije.

“RTS je naš klijent, a u toku je probna saradnja, nedavno započeta. Čim se video postavi onlajn mi ga povezujemo sa našim sistemom i pratimo. Potreban je možda minut da se detektuje svaka nevolašćena objava sadržaja, a kakva će biti akcija odlučuje sam vlasnik, a to je u slučaju RTS-a bilo – blokada.”

Ovo je u izjavi za “Politiku” potvrdio i urednik sajta RTS-a Ljubiša Obradović.

“Program je podešen da prepoznaje digitalni žig RTS i reaguje bez obzira na eventualni politički sadržaj.”
Politika, 4. 2. 2014. godine

Da bi negirao učestvovanje u uklanjanju snimka, ubrzo se na svom zvaničnom Fejsbuk profilu oglasio Aleksandar Vučić i “sporni” video okačio na svojoj stranici. Na pitanje zašto i taj video nije uklonjen, urednik sajta RTS-a kaže da treba “pitati autore tog snimka i Vučića odakle ga je uzeo”. Obradović je dodao da je snimak verovatno preuzet sa drugih sajtova ili kanala van Jutjuba, a RTS “ne može da blokira Fejsbuk na kom je Vučić okačio parodiju”.

Iako Obradović tvrdi da RTS nema mogućnosti da deluje van Jutjuba činjenica je da sporni spot skida i sa drugih sličnih sajtova poput “Vimea” ili “Dejli moušna”.

“To nema veze sa nama. Mi smo nadležni samo za sadržaj koji se nalazi na sajtu Jutjub”, tvrdi Boračev za Istinomer.

Međutim, zabunu i sumnju u tvrdnju prvog čoveka naprednjaka uneo je Mario Maletić, član Glavnog odbora SNS i koordinator Internet tima koji se pre izjave svog lidera na svom Tviter nalogu pohvalio zabranom, zbog čega se nekoliko sati kasnije i sam našao u jednoj od verzija videa.
CenzuraTW-1

Maletić nakon toga nije postovao na Tviteru, iako je do 1. februara bio prilično aktivan na ovoj društvenoj mreži. Zbog skidanja parodičnog spota Fondacija Šer difens (Share defence) najavila je krivičnu prijavu zbog pokušaja cenzure na internetu i to protiv odgovornih lica u kompaniji “Matricon”, po čijoj su prijavi uklanjani “politički nepodobni” sadržaji sa internet platformi tokom prethodnog vikenda.

“Cilj nam je da se utvrdi odgovornost za pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu. Ne možemo da se ne zapitamo zašto je ova situacija specifična ako na Jutjubu možete neometano pogledati sve epizode komercijalne serije ‘Ravna gora’, ili pronaći 15.800 klipova koji u naslovu imaju ‘RTS Dnevnik’.”

U poslednje vreme u više navrata ukazivano je na pokušaje cenzure. Prošle nedelje “nestalo” je obrazloženje za ostavku doskorašnjeg ministra privrede Radulovića, u kome je Aleksandar Vučić naveden kao glavni kočničar reformi. U decembru prošle godine izvršeni su hakerski napadi na sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, dok su neki portali povukli ovu vest.

U sva tri slučaja pokazalo se da pokušaji cenzure na internetu najčešće završavaju neuspešno, jer u digtalnoj realnosti se ne mogu iseći svi kanali komunikacije. Šta više, što je pritisak bio veći i odgovor građana je bio intenzivniji, pa je tako Aleksnadar Vučić ekspresno počašćen sa nekoliko fotomontaža i novim videom.

ppv_skajvoker

Vucic-fotomontaza
Tekst je objavljen na sajtu istinomer.rs

Prethodno

Slučaj Radulović – ostavka ili zamena?

SPC vs Tesla: Predizborno prenošenje urne

Sledeće

Ostavi komentar