SPC vs Tesla: Predizborno prenošenje urne

Glupost ali i bahatost su neuništvi, a svoj doprinos dali su idejom i potpisom ministarka energetike, predsednik privremenog organa Beograda i patrijarh srpski.

Trojka, Zorana, Siniša i Irinej su van svojih ingerencija i suprotno sa moralnim normama odlučili da izmeste urnu sa pepeolom Nikole Tesle u hram Svetog Save bez da su se konsultovali sa bilo kim.
Međutim, ako ste misli da je u pitanju trenutno ludilo izazvano predizbornom kampanjom samo ste delimično u pravu, jer su sprovođenje ove zamisli vladike SPC započele još 2006. godine kada je povodom 150. godine od rođenje slavnog naučnika prvi put obnarodovana ova ideja.

mali bogovi: zorana, irinej i siniša
mali bogovi: zorana, irinej i siniša

Tada srećom nije bilo predizborne kampanje a ni sloge među gradskim čelnicima pa je pepeo Nikole Tesle ostavljen na miru.
Direktor Muzeja “Nikola Tesla” Vladimir Jelenović koji tada bio i član republičkog Odbora za obeležavanje jubileja 150 godina rođenja Nikole Tesle protiv je inicijative da se naučnikovi posmrtni ostaci sahrane:

“Ukazao sam na osetljivost ovog pitanja, jer ne samo da u javnosti postoje podeljena mišljenja oko toga da li urnu treba sahranjivati ili ne, već bi to bilo u suprotnosti sa željama njegovih naslednika, koje smo mi poštovali. Urna je sastavni deo muzejske postavke, a vrhunski arhitekti najpohvalnije su se izrazili o tome kako dostojanstveno izgleda upravo taj memorijalni deo muzeja. Treba imati u vidu i da u vreme kada je urna dospela u muzej, odnosi države i Crkve nisu bili kakvi su danas. To da zemni ostaci velikog naučnika treba da budu pod zemljom, samo zato što su sada odnosi države i Crkve sada drugačiji, može u javnosti da pokrene mnoge polemike. U svakom slučaju, šta god da se donese kao krajnja odluka to treba uraditi sa puno dostojanstva, kako tako jednom velikanu, kao što je bio Tesla dolikuje.”

Sledeći nasrtaj dogodio se juna 2012. godine, a povod je bila 120. godišnjica jedinog boravka Nikole Tesle u Beogradu kada su združenim snagama Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve i udruženje “Sveti Sava” apelovali na grad Beograd da se urna sa pepelom pohrani na Svetosavskom platou ili, eventualno, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Urna velikana, foto: A. DImitrijević
Urna velikana, foto: A. DImitrijević

I tada je pobedio glas razuma, odnosno prihvaćeno je obrazloženje Muzeja Nikole Tesle.

“Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle predstavlja kulturno dobro koje pripada zbirci memorijalnih predmeta koji se čuvaju u Muzeju. Pored urne, u ovoj zbirci se nalazi posmrtna maska Nikole Tesle (pet gipsanih odlivaka), kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstveni memorijal o Nikoli Tesli”.

Takođe treba navesti i želju Teslinih rođaka da urna ostane u Muzeju.

Međutim, dve godine kasnije SNS je odlučio da predizbornu kampanju pojača još jednim kapitalnim izmeštanjem.
Osim udvorištva čelnicima SPC, Srpska napredna stranka je još jednom pokazala suštinu takozvanog privremenog organa Beograda, koji umesto da vodi računa o tome da grad funkcioniše do izbora, smenjuje na desetine direktora gradskih javnih preduzeća, formira tela koja se bave velikim infrastrukturnim projektima, a na dve nedelje pre izbora bavi se i selidbom pepela svetskog velikana.
Mada, kada selidbu urne može da parafira ministarka energetike što ne bi i privremeni gradski organ.
Sa druge strane potez Srpske pravoslavne crkve iako neprimeneren nije iznenađujuć.
Stavljanje tapije i pokazivanje dominacije nad svim pripadnicima srpskog naroda nije od juče. Kako živih tako i mrtvih. Kao verujućih, tako i onih drugih.
Primera ima. Setimo se blasfemičnog govora mitropolita Amfilohija nad odrom ubijenog premijera Zorana Điniđića, zatim činjenicu da je najveći srpski prosvetitelj Dositej Obradović koji je i pored kritike prema SPC i izričite želje da bude sahranjen kod Hajdučke česme na Koštunjaku ipak smešten na ulazu u Sabornu crkvu.

Dositejeva mudrost i dana živi. Foto: Peđa Popović
Dositejeva mudrost i dana živi. Foto: Peđa Popović

Sličan primer je i sa Nikolom Teslom koji i pored toga što mu je otac bio pop, nije mario za SPC.
Samo vas gledam i pitam se dokle?
Samo vas gledam i pitam se dokle?

Toga su svesni u SPC. Šta više, na sajtu pravoslavlje.spc.rs stoji citat najpoznatijeg biografa Nikole Tesle, Džona O’ Nila:

„Tesla nije pripadao nijednoj veri. Rano u životu je raskinuo sa crkvom i nije prihvatio njena učenja.“

No, to što je Tesla mislio nije problem za SPC koja po već starom hrišćanskom(?) običaju zamene teza, uz rođenje Nikole Tesle pridodali božanski fenomen, odnosno zvezdu na nebu poput Vitlejemske prilikom rođenja Isusa Hrista.
Ali to se dešava kada se vodi računa samo o sebi. Jer je Tesla bio ne samo srpski naučnik. Podsetimo rođen je u Austrougraskoj gde se i obrazovao, a živeo je i patente razvijao u Americi, dok ga je primera radi Matica srpska dva puta odbila za stipendiju.
Takođe, treba misliti i na to da Teslu koji je proučavao budizam, poštuju mnoge vere i nacije ili preciznije sve, da se Teslina porodica izjasnila protiv incijative kao i da ovakve stvari nisu u nadležnosti SPC za razliku od osnovne delatnosti – spasavanju duša kroz širenje ljubavi, razumevanja, tolerancije…

Prethodno

Cenzura u snegu

Kori Udovički: Na političku volju utiče pritisak građana (video)

Sledeće

Ostavi komentar