Slučaj Radulović – ostavka ili zamena?

Prve izborne čarke tek raspisanih izbora nisu mimoišle ni Vladu Srbiju, a u sukobu premijera Ivice Dačića i odmetnutog ministra privrede, prlikom smene obilato su se koristile “pravne praznine” u Ustavu i Zakonima.
Iako se mislilo da je Saša Radulović napustio mesto ministra privrede zbog neopozive ostavke to se nije dogodilo.
dacic-radulovic
Umesto izražene volje, on je zamenjen na inicijativu premijera Dačića koji je ministru regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igoru Miroviću pridodao i resor privrede.
Konkretno, premijer je ignorisao ostavku.
Saša Radulović je podneo ostavku 24. januara, a tri dana kasnije objavljeno je i pismo u kome je kao razlog ostavke naveo izostanak podrške ključnih ljudi u Vladi, pre svega Aleksandra Vučića.

“Paket mera ekonomske stabilizacije je potpuno promašen. U njegovoj izradi nije učestvovala ni Vlada kao kolektivno telo, ni Ministarstvo privrede. Na njemu je radilo Ministarstvo finansija i kabinet Prvog potpredsednika”

U uobičajenim okolnostima, prema Ustavu Srbije (član 133 stav 1 i 2), kada ministar podnese ostavku predsedniku Vlade, obaveza predsednika Vlade jeste da dostavi ostavku predsedniku Narodne skupštine, dok je nadležnost Skupštine da konstatuje ostavku.
Međutim, do raspuštanja Parlamenta 29. januara to se nije dogodilo, ali je doskorašnji ministar ipak smenjen i to momentalno.
Prema rečima Milana Antonijevića, direktora Komiteta za ljudska prava ovde je reč o politički motivisanoj odluci.

„Iako prema Ustavu i Zakonu predsednik Vlade ima ovlašćenja da u situaciji kada je parlament raspušten, može da razreši ministra, ovakav način delovanja ukazuje na političku motivisanost.“

On smatra da je pre delovanja premijera neophodno bilo da se utvrdi da li Saša Radulović ima nameru da shodno Zakonu o Vladi (član 24) obavlja tekuće poslove ili ne.

„Tek na osnovu toga se donosi odluka o tome da li će Radulović nastaviti da obavlja funkciju ili će u slučaju da ne želi, biti imenovan njegov naslednik“

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini (član 52) u slučaju raspuštanja ograničava se nadležnost Paralamenta na samo tekuće ili neodložne poslove, što bi mogao da bude slučaj da je ministar Radulović odlučio da momentalno prestane sa radom.

„Reč je o pravnoj praznini koju je premijer iskoristio na taj način“, smatra Antonijević.

Iako motivi za ovakvo delanje nisu javno izrečeni, kada se zna da je Saša Radulović rešio da se politički aktivira nije teško zaključiti koji su razlozi vodili premijera Dačića, a to je eliminisanje političkih protivnika pa makar se igralo na ivici kršenja Ustava i Zakona.
U prilog tome svedoči i netransparentnost delovanja Vlade po pitanju smene Saše Radulovića. Promena ministra pominje se šturo na sajtu ministarstva a nema je u izveštajima sa sednica Vlade o kadrovskim promenama. Dok su ostale evidentirane, poput onih o smeni državnih sekretara u pomenutom ministarstvu ili imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora…

Tekst je objavljen na sajtu Istinomer.rs

Prethodno

Vek spuštanja Beograda na reke

Cenzura u snegu

Sledeće

Ostavi komentar