Ida Prester (Lollobrigida): VOLIM PRLJAV, ENERGIČAN, BRUTALAN l PLESNI ZVUK

idaU početku samostalni projekat harizmatične Ide Prester, Lollobrigida je pet godina kasnije prerastao je u popularan bend koji je prošlog meseca primio nagradu za najboljeg izvođača u regionu jugoistočne Evrope

Razgovarao: Peđa POPOVIĆ

Njihova muzika je crossover punka, electrca, popa a sebe opisuju kao najšljokičastiji electro bubblegum trash. Sve to moći će da vide oni koji večears, u petak 18.12 u Domu omladine dođu zajednički koncert sa bendom Petrol. Ekskluzivno za yc.rs pred koncert smo razgovarali sa Idom Prester:

Da li se sada stvari dele na pre Berlina i MTV nagrade i posle?

Pa da. U Berlinu na dodjeli nam je gitarist doznao da je trudan, tako da će nam ta MTV dodjela stvarno ostat u sjećanju. Tati gitaristu ćemo se morat ubuduće malo više prilagođavat ;). Ali naravno, i bez toga, MTV nagrada nam je uletila neplanirano i kao super poklon. Dobar je osjećaj kad znaš da ta tvoja kreacija, koju mi obožavamo, nešto znači i ekipi sa strane. Bit je ostala ista, želimo to radit iz gušta, bez pritisaka i velikih ambicija, radit male koncerte za 50 ljudi isto ko i velike, al taj MTV nam je dao stvarno dodatni kick. Sad smo si još malo ljepši, slađi i sexiji…hehe

Da li ste se posle Berlina počele doživljavati kao band jer ste često naglašavali kako to niste?

Ova Lollobrigida priča ima dugu i zamršenu povijest. Prvo je bio moj solo projekt, potom mi se pridružila i frendica jer smo počele nastupati uz matricu. Bili smo više kao neka cirkuska atrakcija, a ne bend, uvijek ti je tanka linija između benda i live acta. Mi smo bile ajmo reć polu-performans, polu-kabare. E tad smo si poželile i dečkiće u toj koncepciji, treba nam neko nosit kofere s kostimima, jeb…. Tako su uletili Slovenci: Jernej, Klemar, David i gitarist Šinec iz Zagreba. Tu se već priča zakuhala i zaoštrila, jer gospoda stvarno znaju lupat po tim svojim tamburama, a i skupljamo se za svaku probu iz 3 zemlje (Petra je iz Mađarske), tako da hoćeš-nećeš moraš sam sebe počet ozbiljnije shvaćat. Nema više zabušavanja 😉 trenutno sam ja najslabija karika jer imam tanki glasić koji lako puca, ovi ostali su svi razbijaći. Ko bi ikad rekao da će to tako završit.. da, sad smo pravi kinky disko bend. O tom sam sanjala kao mala, to je sve jer sam bila dobra u školi, pa se ostvarilo.

Lolloborigida u Berlinu
Lolloborigida u Berlinu

Pred dodelu nagrada u Berlinu raspislae ste konkurs za dizajnere. Kako napreduje saradnj? Da li ste našle novog omiljenog/nu..

Surađujemo s hrpom mladih dizajnera, ali tu i tamo si još uvijek same iskrojimo neku opravicu od vreća za smeće il kartona, čisto sebi za dušu. Volimo uvijek nekim novima davat priliku, bend je i osmišljen kao poligon za iživljavanje kreativcima. Imena koja su nas dosad oblačila: Ivana Popović, Tina Šepetavc, Zoran Aragović, Dora Abodi, Tajči Čekada, Tijana i Mila Popović, Jasmina Bolanča.. pa si vi guglajte. Ak vam se svidi što i kupite, samo im recite da je po našoj preporuci 😉

Od svog trash bubbleguma šta smatrate svojom osnovom…punk, disco, electro…?

Počelo je sa francuskim popom i šansonama, pa opalilo po electru, pa dodalo malo disca, bizarluka.. šta ja znam više. To je meni uvijek bio punk, po pristupu, energiji, DIY filozofiji. Čak i kad sam sama doma na kazić snimala prve sint dionice, slušala sam PJ Harvey i Le tigre, a ne Magazin. Nije ni bitno, bitno da je veselo i lupa u noge. Poanta benda je jasna: želimo dernek i da se ekipa raspameti. Kad nas to prođe – počet ćemo radit post rock 😉

Šta možemo da očekujemo od novog albuma? Sada imate i momke i „živ” zvuk?

Ja bi da bude prljav, energičan, brutalan i plesni. Al svejedno pop, nikakve eksperimentalije i solaže. Jednu stvar već imamo gotovu, vjerojatno ćemo je izvest u Domu omladine pa recite što vam se čini. Soul, funk, rnb i rege isključeni, da se odmah ogradimo. Htjeli smo još od 9. mjeseca krenut radit na albumu, al nas je MTV omeo. Malo kasnimo, al jeb… Bit će slađe kad zabruji negdje oko ljeta…
petraiidaloloIndex
Odakle u kombinaciji sa Petrolom?

Pitali su nas s kim hoćete svirat u Domu. Mi rekli da nam se od vaše nove muzike jako sviđaju Repetitor i Petrol, htjeli smo oboje. Ali Repetitor svira u Ljubljani večeras, oni ne mogu. Zato smo Petrol bukirali i zaprijetili im svim urocima ako se ne pojave. Totalno se veselimo, mislim da ćemo u kombinaciji izvest dobar šou.

Koliko pratite scenu u Srbiji?

Pratimo, bar periferno. Myspace je učinio čudo za promociju bendova, više nam ne treba nikakav drugi izvor. Super je taj vaš novi val mladih bendova, ful nam se sviđa. Energično, noisično, pametno. Sonic youth eksplozija. To mi u Hrvatskoj nemamo. Bravo Srbi, radit ćemo skupa svašta izgleda.

Nakon burnog početka karijere (nastup na ZG gay prideu, vatreni nastup sa drugaricama u beogradskom Plasticu) u poslednje vreme ne prate vas skandali i slična uzbuđenja… Da li ste se smrilile, odrasle, dosadilo vam….ili…?

Skandali? Pa nismo ni prije baš s Jocom Amsterdamskim hodale po zabavama, nit sudjelovale u nekim orgijama.. dobro, bar ne javno haha. S obzirom da svi radimo, i to opake, ozbiljne poslove, nemamo više vremena za trodnevna partijanja i odavanja porocima. Sad to moramo sve u jedan dan. Mislim da je ovaj petak jedan od tih dana. Prema tome, unaprijed se ispričavamo na svim neugodnostima 😉
ida1
Koju pesmu bi volele da obradite?

Obradili smo dosad Deceptacon od Le tigre, Kinkse i No limit od 2 unlimited. Mislim da bi sad trebali nešto manje očekivano. Na primjer nekog Olivera il ne znam.. Balaševića? Terezu Kesoviju? Javite nam vaše želje i uzet ćemo u obzir.

Zovete se Lolobrigidia jer je diva, sexy….Navedite još neke žene koje Vam imponuju?

Kim Gordon, Kim Deal, PJ, Patti Smith.. mada ne znam kolko su one baš sexy. Ak oćeš baš sexy, onda Angelina Jolie, ta je mustra samo takva. Jadan mali Bradić s aždajom.. E, i znaš ko još? Ona Franny iz Dadilje, mislim da ide na RTL-u. Ona mi je zakon koka.

(Objavljeno na sajtu yellow cab yc.rs http://www.yc.rs/sr/magazin/intervjui/muzika/story/386/Ida+Prester+%28Lolloborigida%29%3A+Sad+smo+pravi+kinky+disko+bend.html)

Prethodno

DEČAK SA SELA, GLAVNI JE U GRADU

Sunset from a Rooftop – Inspired by Belgrade

Sledeće

Ostavi komentar