Večita simpatija za Massive Attack: U ovome smo zajedno

zajedno
Bristolski majstori muzike pod imenom Massive attack su na otvaranju “Dimensions” festivala još jednom pokazali koliko su harizmatični i koliko ostavljaju bez daha ma koliko puta ih slušali.

Takođe, verovatno je teško bilo naći bolji bend za koncert u pulskoj, dve hiljade godina staroj Areni.
massive-attack-6
Potpisniku ovih redova ovo je bio treći koncert i to u tri različita grada i svaki put je doživljaj bio izuzetan. Ono što je ovog puta dodatno pojačalo doživljaj jeste savršena pozornica.

Nekadašnje poprište gladijatorskih okršaja i cirkusa, savršene akustike, umesto borbi na život i smrt donelo je sjajno audio-vizuelno uživanje, ali i podsećanje u kakvom svetu živimo i poruku da smo u ovome “svi zajedno” gde god da živimo.
massive-attack-7
Bilo da se radi o u publici predominantnim Britancima, kojih je po slobodnoj proceni bilo između 60 i 70 odsto, Italijanima, Balkancima ili pak Sirijicima, Iračanima, Bangladežanima, poruka Massive attacka je jasna.

Bez obzira na sastav publike Massive attack je sad već svoj tradicionalni video zid okitio porukama personalizovanim za domaću/regionalnu publiku. Poput one “Srbija i Hrvatska su sijamski blizanci koji se ne podnose”.

Kratko, precizno i nažalost često tačno.
massive-attack-3

Na zidu se se vijorile zastave zemalja regije, te simbola Istre, proticale su poruke ali i naslovi iz regionalnih medija kojima su nas podsetile gde živimo i koliko naše lokalne priče mogu da budu iščašene ali i globalne….npr. kao naslova iz Srbije “Krenuo u lov i upucao migranta”.

Sve to uz globalne poruke poput strahota terorizma, muke migranata, brexita, gramzivog društvenog koncpeta, koje su sjajno bile uklopljenje sa listom pesama, ovog, još jednom recimo, izuzetnog benda.
massive-attack-4
Koncert je simbolično otvoren “Hymn of The Big Wheel” u izvedbi jedinstvenog i toplog glasa Horasa Endija, a od tada pa do kraja koncerta grupa iz Bristola nam nije dopustila ni sekunde da zaboravimo gde živimo ali i zašto su već 25 godina u vrhu.

Prošarili su Bristolci numerama od početaka svoje karijere, pa sve do najnovijeg singla i kanadidata za budući klasik “Ritual Spirit” ukrašenog originalnim glasom Azakela koji je prvi put pevao u ovom delu sveta.

Vrhunac koncerta bilo je izvođenje pesme za sva vremena “Angel”. Savršen zvuk, bas koji udara u pleksus i katarzični vrisci publike su započeli završni deo koncerta gde su se ređali “Safe from harm”, “Inertia creeps” i na kraju 90 minutnog spektakla “Unfinished Sympathy” savršenog glasa Debore Miler.

Za večitu simpatiju prema Massive attacku i želju da dolaze češće i da po mogućnosti sviraju i pevaju koliko god da je moguće duže.

A planeti da krene na bolje.

Tekst je objavljen na sajtu Danas.rs

Prethodno

Crtice iz Rija

Grad na večnom udaru: Osvajači i vladari Beograda

Sledeće

Ostavi komentar