PROTIV PROMENE NAMENE ZEMLJIŠTA LUKE BEOGRAD

luka_beograd1Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je danas od predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića da spreče promenu namene gradskog građevinskog zemljišta koje koristi preduzeće Luka Beograd

U pismu upućenom Tadiću i Cvetkoviću Savet ukazuje da su u toku pripreme za zaključnje ugovora između Grada Beograda i Luke Beograd o izmeštanju Luke.

„Novi vlasnici Luke Beograd, Miroslav Mišković i Milan Beko, su u postupku preuzimanja tog preduzeća stekli samo pravo korišćenja zemljišta na kojem se nalazi to preduzeće“, navodi Savet
Bivši akcionari Luke, kao i novi vlasnici, dodaje se u pismu koje je potpisala predsednica Saveta Verica Barać, nemaju pravo raspolaganja zemljištem, niti pravo da zahtevaju od Grada Beograda da izmesti gradsku luku da bi gradili objekte druge namene.

Šest godina suđenja
Luka i grad Beograd spore se oko knjiženja 100 hektara zemljišta pored Dunava. Spor je započet 2003. godine, kada je zemljište uknjiženo na grad, ali je 2007. godine odluka preinačena u korist Luke. Beograd tada podnosi novi zahtev za uknjižbu, koji je usvojen, ali se Luka ponovo žalila, a žalba je prihvaćena. Poslednja odluka doneta je 26.3.2008. godine, kada je presuđeno da gradu pripadne spornih 100 hektara. Ukoliko bi ova odluka bila potvrđena, to bi značilo da Luka Beograd, odnosno firma Vorldfin, odnosno Miroslav Mišković i Milan Beko ne bi mogli da grade planirani stambeno-poslovni kompleks na tom ekskluzivnom prostoru

Većinski paket akcije Luke Beograd prodat je u septembru 2005. godine firmi Vordfin, čiji je vlasnik bio srpski biznismen Milan Beko, za oko 40 miliona evra.

Predmet te prodaje, kako je naveo Savet, nije bilo zemljište gde je Luka smeštena, jer je ono u svojini države.

Prema informacijama Saveta, Grad Beograd i rukovodstvo Luke Beograd zaključili su Memorandum o razumevaju 19. marta ove godine, kao i nacrt sporazuma o uređenju međusobnih odnosa. U tim sporazumima se, kako navodi Savet, pregovara o nezakonitoj podeli zemljišta koje Luka sada koristi i promeni njegove namene.

Te dokumente Savet je prosledio i Specijalom tužilaštvu, istražnim organima i Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Ranije je najavljivano da novi vlasnici Luke nameravaju da na zemljištu koje koristi to preduzeće gradi hotelske i stambeno-poslovne komplekse.
(Objavljeno na sajtu e-novine.com http://www.e-novine.com/index.php?news=24884)

Prethodno

DA LI JE BAVLJENJE NEKOMERCIJALNOM MUZIKOM ZLOČIN?

Luka Beograd, Đilas: ILI JA ILI SAVET, DELTU NE DIRAJTE

Sledeće

Ostavi komentar