Fantomski jarboli Beograda na vodi

Ako ste mislili da par stotina jarbola postavljenih duž Karađorđeve ulice i Savskog šetališta zaista postoje, veoma lako bi mogli da se nađete u krivu.
Iako nije u pitanju vizuelna obmana, niti smo kolektivno obnevideli, tek, sudeći prema državnim organima pomenuti jarboli iako vidljivi, ne postoje!
Kako? Tako.

Iluzija o jarbolima. Foto: gmt.rs
Iluzija o jarbolima. Foto: gmt.rs

“Zahvalnost” za ovo otkriće, osim ličnoj radoznalosti dugujem razmetljivosti onih koji su tvrdili da će sve u projektu Beograd na vodi biti u skladu sa zakonom i bez tajni.

Letos postavljeni jarboli su me moram priznati iznenadili. Ne toliko zbog želje za promocijom koliko zbog agresivnosti odnosno neprimerenosti mesta na kojima su postavljeni.
Em je veliki broj jarbola koncentrisan na malom prostoru, em mi nije bilo jasno kome je palo na pamet da posadi jarbole po trotoaru izuzetno frekventne Karađorođeve ulice čime su vidljivost i fokus vozača znatno smanjeni, a takođe mi je bezobzirno bilo zauzimanje pešačko-bicilističke staze na savskom šetalištu.
Pomislih i šta ako dune vetar, poput košave pa malo obori jarbol preko ulice, ili šetališta, a možda i nekom na glavu ili automobil. A i zanimalo me ko i koliko plaća.
Shodno tome kao građanin reših da se raspitam i ispitam činjenice.
Krenuo sam od preduzeća “Beograd na vodi”, gde mi je saopšteno da je za svu komunikaciju koja se ne tiče kupovine apartmana i sl. zadužena agencija “New Moment”.
Međutim, pokušaj da saznam detalje oko zakupa i postavljanja jarbola završen je neuspešno pošto agencija ne daje takve informacije o svojim klijentima trećim licima.
No, ipak sam uspeo da saznam da je procedura bila uobičajena.
A kako to funckioniše objasnili su mi zaposleni u drugim agencijama.
Za postavljanje jarbola “Eagle hills” i “Belgrade waterfront” potrebno je dobiti posebno odobrenje grada, odnosno opštine, jer u tom delu takvo oglašavanje nije dozvoljeno, a radi se u svetu advertajzinga poznatoj “single issue” reklami odnosno jednokratnoj promociji.
Prema standardnoj proceduri dozvolu izdaje Sekretarijat za saobraćaj Beograda. Na osnovu saglasnosti Sekretarijata ide se u opštinu koja daje saglasnost i određuje visinu takse. U konkretnom slučaju radi se o opštini Savski venac.
Na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja iz Grada odnosono Sekretarijata nije stigao odgovor niti objašnjenje/izgovor. Samo muk, a slično su kako sam saznao prošle još neke organizacije i pojedinci.
Sledeći zahtev poslao sam opštini Savski Venac. U odgovoru Odeljenja za imovinsko-pravne i građevinske poslove Gradske opštine Savski venac od 10. septembra 2014. godine navedeno je da „odeljenje ne raspolaže sa podacima o izdatim rešenjima ili drugim aktima za postavljanje bandera sa zastavama Belgrade waterfont i Eagle hills“, čime sam i zvanično ušao u „zonu sumraka“ odnosno nelogičnosti.
Da ne kažem nešto teže.

Odgovor Opštine Savski venac
Odgovor Opštine Savski venac
Pošto dozvola ne postoji, a shodno situaciji obratio sam se i trećoj instituciji – Komunalnoj inspekciji (Savski venac, Kneza Miloša 69, 011/2061-786, 011/2061-790 (08.00-16.00)) koja je prema odluci Skupštine grada nadležna za „postavljanje privremenih objekata na javnim površinama“ odnosno to je odluka kojom je regulisano postavljanje privremenih kioska, manjih montažnih objekata i letnjih bašti i tezgi.
Međutim, kao i u slučaju Skupštine grada odnosno Sekretarijata za saobraćaj, odgovora nije bilo.
A jarboli su i dalje na svom, veoma upadljivom mestu u centru grada. Nedirnuti.
Oni u stvari nisu tu. Foto: gmt.rs
Oni u stvari nisu tu. Foto: gmt.rs

Kao u nekom mađioničarskom triku.
Iluzionisti kažu da postoje tri čina trika. Prvi je “Zavet”, gde mađioničar pokazuje publici nešto što se čini obično, ali verovatno nije, čime navodi publiku na krivi zaključak. Drugi čin je “Preokret” gde mađioničar ono obično učini neobičnim. Konačno, treći čin se zove “Prestiž” u kojem se vidi efekt iluzije…(
Rečnikom trikova – Zavet je dat obećanjima o poštovanju zakona i javnosti rada, Preokret smo dobili postavljanjem pravno nepostojećih jarbola, a sada nam ostaje da vidimo efekat iluzije.
Jedino što se ne radi o lakom triku na pozornici, već o našem gradu, našem novcu i ravnopravnosti svih pred zakonom.
Na nama je kako stvari stoje da tu iluziju razobličimo, a ovo je samo jedan mali primer.

Prethodno

Znao sam…

Banana Tribunal

Sledeće

Komentari:

 1. Peđa, vrlo je često to “ćutanje organa vlasti” i zato je to definisano Zakonom o slobodnom pristupu informacijama (pročitaj taj Zakon da znaš svoja prava, ako već nisi), pa možeš da se žališ Povereniku. Oni su prilično efikasna institucija i uvek donesu dobro rešenje. Možeš se žaliti preko portala E-uprava i preko e-mail-a, uzimaju i to u obradu.

  Informacije bi možda trebalo tražiti i direkt od preduzeća “Beograd na vodi”, jer je ona osnovana od strane Vlade, pa se samim tim i na to preduzeće primenjuje gore spomenuti Zakon. 🙂

  Reply
  • Hvala Laki 🙂
   Žalba je već spremna i hvala na ideji za Bgd na vodi 🙂
   U svakom slučaju biće još pisanija o ovome

   Reply
 2. Ne pokušavaj da skloniš jarbol. Umjesto toga pokušaj da shvatiš istinu – jarbol ne postoji. Pa kome vi da vjerujete, svojim očima ili Vučiću??

  Reply
 3. Hajde da ih građanskom akcijom natovarimo na kamione i uklonimo,
  jer očigledno ne postoje.
  Pa da vidimo ko će onda da se javi da nam objasni da postoje ako sme.

  Reply
 4. Prosto mi je fascinantno koliko zaludnih, i zlonamernih ljudi ima u ovoj državi. Hej čoveče, čime se ti baviš???
  Fantomski jarboli! 😉
  Mislim da bi trebalo otkazati ceo projekat zbog strašnog skandala koji si otkrio. Svaka ti čast, u pitanju je vrhunsko istraziteljsko novinarstvo. U suštini, treba ti uručiti pulicerovu nagradu odmah.

  Reply
  • Za početak bilo bi ok da se poštuje Zakon i da se zna ko je za šta odgovoran. Ili je i to nevažno?
   Navedeno je samo jedna od brojnih “sitnica” koje nisu baš u sladu sa zakonom. Takođe tu su i brojne “sitnice” poznate u narodu kao silovanje prava, odnso prilagođavanje istog nečijim potrebama.
   Uzdravlje i do čitanja.

   Reply
 5. Jarboli su doslovno ”nabacani” duz ulice po travnjacima, trotoarima, obelezenim parking mestima… Pesaci ne mogu da prodju, jer u nekim delovima trotoar nema slobodnu sirinu za prolaz ni bez njih. a kamoli sa ovim cudom.

  Reply
 6. Taj raspadnuti deo grada ipak lepse izgleda sa jarbolima i zastavama nego strahotnim catrljama koj plase gradjane

  Reply
 7. pedja, kasnite sa informacijama. opstina savski venac je izdala sve potrebne dozvole i saglasnosti, mesecna renta koju po osnovu postavljanja ovih jarbola ubira je 600.000 din. ova informacija je dosla sa najvisih nivoa u opstini. proverite, pozdrav.

  Reply
  • Hvala, pratiću nadalje svakako. Što se tiče informacija, baratao sam sa onim što su odgovorili državnim organi, a u ovom slučaju i nedelanjem na zahteve o dostupnosti informacija od javnog značaja.
   Kako god da je sadašnje/buduće stanje, fakat je da su Jarboli postavljeni i da su mesecima vijorili i promovisali bez dozvole.
   Srdačan pozdrav

   Reply

Ostavi komentar