Banana Tribunal

Neverica oko oslobađanja/neodlučivanja/privremenog puštanja Vojislava Šešelja je možda instiktivna reakcija, ali ne i neočekivana.

Odoh ja i nemojte me čekati
Odoh ja i nemojte me čekati

Posle 12 jalovih godina jedan od glavnih huškača i slobodno rečeno bitangi, Vojislav Šešelj pušten je bez presude, bez uslova i bez nade da će njegovo ponašanje biti ikako sankcionisano.
Nekadašnji omiljeni Milošević opozicionar sa pravom se može osećati pobednikom pred Tribunalom, dok se isti po ko zna koji put obrukao, a veru u pravdu i pravičnost sveo gotovo na statistički grešku.
Šešelj sa svojim paravojnim jedinicama tokom ratova devedesetih
Šešelj sa svojim paravojnim jedinicama tokom ratova devedesetih

Jer, nije Šešelj prvi primer brukanja haškog Tribunala. Hag je svojim delanjem u nekoliko važnih slučajeva umesto ka odgovornosti za učinjeno i pospešivanju procesa pomirenja dodavao cigle u podizanju nacionalnih brana u regionu i tako davao podršku stavovima da se umesto o ubicama radi zapravo o herojima, borcima za slobodu i čuvarima nacije, pozitivnim simbolima…

Podsetimo se da su pre Šešelja slobodu ili sramno male kazne dobili su i:
Ramuš Haradinaj – Komandant OVK optužen za zločinački poduhvat, napadanjanje, proganjanje, mučenje i masovna ubijanje srpskih civila ali i nelojalnih Albanaca tokom 1998 i 1999. godine. Tokom procesa svedoci optužbe su ili nestajali (ubijani) ili odbijali da svedoče. Oslobođen.
Ante Gotovina – Glavnokomandujući hrvatske vojske u akciji Oluja, kada je iz Krajine zauvek proterano preko 200.000 Srba. Optužnica ga je teretila kao glavnokomandujući operacije u Krajini ali i zbog individualnog angažmana i odgovornosti za deportacije, progon, ubistva, pljačku i uništavanje imovina. Proglašen krivim i prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora, ali ta odluka će biti poništena drugostepenom presudom koja ga proglašava nevinim.
Momčilo Perišić – Načelnik Generalštaba Savezne Republike Jugoslavije, okrivljen za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Haški tribunal osudio je Perišića na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti koji su počinjeni nad Muslimanima u BiH 1993-1995. godine i nad Hrvatima u Hrvatskoj: pomaganje opsade Sarajeve i genocida u Srebrenici. Pravomoćnom presudom 2013. MKSJ je Perišića oslobodio svih optužbi za ratne zločine i pustio na slobodu.
Naser Orić – Nekadašnji pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a od 1992 . godine komadant Teritorijalne odbrane Srebrenice. U martu 2003. Orić je optužen za ratne zločine – ubijanje i proterivanje Srba iz Istočne Bosne. Iako su brojni zločini dokazani nije dokazana Orićeva odgovornost iako je bio glavnokomandujući. Posle prvostepne presude od dve godine, oslobođen je svih optužbi.

Šta god da su bili razlozi – loša optužnica, traljavo i neiskreno vođenje procesa, nemogućnost adekvatne zaštite svedoke, Tribunal se pokazao kao nesposobnim, pravda nedstižnom a pomirenje za još jedan stepen dalje, dajući jedino teoretičarima zavere vetar u leđa.
Svaka čast. Zaista nije trebalo.

Prethodno

Fantomski jarboli Beograda na vodi

Nisu odlučili

Sledeće

Ostavi komentar