Vikend bajka Borisa Tadića: STAZAMA SREĆE I KORUPCIJE

Boris Tadić u sednici Glavnog odbora DS
Boris Tadić u sednici Glavnog odbora DS
U maniru Fidela Kastra i ostalih nezamenljivih narodnih vođa, predsednik Srbije se obratio domaćoj javnosti sa svog stranačkog prestola i kroz političke smernice svojim vernim partijskim sledbenicima iz prve ruke razjasnio našu društveno-političku stvarnost. Šta je ko video i shvatio pre toga, od sada više ne važi. Predsednik je prefarbao sliku o sebi i režimu koji predvodi i sada svi moraju udarnički da prionu na posmatrnje stvarnosti kroz Borisovu ružičastu lupu sreće i svekolikog napretka

Pišu:: Peđa Popović i Marko Matić

Koristeći vikend, kada se u Srbiji tradicionalno svi dosađuju, predsednik Boris Tadić je odaslao poruke pospanoj naciji posredstvom svog stranačkog Glavnog odbora. Bar se nadamo da su poruke bile namenjene celokupnoj javnosti, a ne samo jednokratnom učvršćivanju poljuljane vere svojih sledbenika. U jednočasovnom govoru predsednik Demokrtske stranke (i države valjda) osvrnuo se na nekoliko tačaka koje su u centru pažnje domaće javnosti. Kako bi se očuvala izvorna autentičnost predsednikovog kazivanja prenosimo najvažnije misli i reči prvog među nejednakima u Srbiji:

KANDIDUJTE MENE: O škakljivoj temi, izborima, koje poslednjih dana potencira opozicija predsednik je rekao da: “Srbiji u ovom trenutku nisu potrebni izbori. Sada je vreme za kandidovanje ideja a ne stranaka.”

Predsednik, na žalost, nije imao dovoljno vremena da razjasni da li to znači da je napokon priznao da smo na prethodnim izorima lakoverno glasali samo za stranke i da je ono što je u kampanjama predstavljano kao sadržaj nihovih programa u stvari bio samo deo predizbornog folklora koji nikoga ozbiljno ne obavezuje.

RAT ZVEZDA: Govoreći o drugom, za Botu nešto manjem zlu – korupciji, predsednik nas je obavestio da smo u totalnom ratu: „Srbija se nalazi u središtu borbe protiv organizovanog kriminala i mi ćemo ovu borbu sprovesti do kraja“. Tadić je istakao da na korupciju “niko nije imun” i da nijedan društveni stalež toga nije pošteđen, od političara, preko lekara, profesora i novinara. On je posebno naglasio da je čitavo društvo bilo prožeto korupcijom u proteklih 20 godina i da to svaki građanin zna.

Kako bi razvejao neke nedoumice Tadić je dao dodatna pojašnjenja u nedelju kada je odlučno odbrusio radoznalim novinarima da ,, nije posao predsednika države da se bavi slučajevima atraktivnih lokacija koje nisu prodate na licitaciji.”
BORIS TADIC
OHRABRIMO UPLAŠENE: Komentarišući slučajeve Luke Beograd, MPC-a i drugih preduzeća i atraktivnih lokacija koje su preuzimane bez licitacije, Tadić je rekao da je on lično ohrabrio insititucije kao što su ministratsva policije i finansija i inspekcije da otkriju pravu istinu, iako to „nije njegova obaveza“.

Do sada je bilo opšte nepoznato da ministri iz, po sposobnosti čuvenog Cvetkovićevog kabineta, nemaju dovoljno hrabrosti kako bi adekvatno radili svoj posao. Tadić je ranije koristio svaku priliku da iskaže velko divljenje i poštovanje rezultatima svojih koalicionih miljenika i ostalih saradnika dezorijentisanog premijera.

REGIJE GRADE BEOGRAD: Pomenuo je Bota i potrebu da dođe do regionalizaije Srbije i u tom delu nabrojao šta bi sve trebalo uraditi kada su niži nivoi vlasti u pitanju: ,,Beogradska vlast ima obavezu da u narednom periodu izgradi nekoliko mostova, obilaznicu, institucije kulture i metro, kako bi Beograd učinila primamljivijim za strane investicije” naglasio je Tadić.

On je istakao da od aktuelnog gradonačelnika prestonice Dragana Đilasa očekuje da toga bude svestan i da on i oni koji vode grad imaju obavezu da to i sprovedu u delo, jer će tako Beograd Srbiju vući napred.

MOSTOM PROTIV DUNAVA: Tadić je podsetio da će, nakon realizacije plana izgradnje još tri mosta na Dunavu (pored jednog postojećeg), Srbija biti zemlja koja je na najbolji način premostila Dunav. „Svi vi morate da postavite pitanje da li je do sada Beograd vođen na čestit način i da li građanin mora da prođe šikanu od zastupnika javnog rada i javnog posla da bi obavio neki svoj posao“, rekao je Tadić.

Tadić je zamerio lokalnim funkcionerima svoje stranke to što ne naplaćuju porez od lokalnih privrednika. Da li je mislio i na čuvena fantomska preduzeća sa spiska finansijera DS-a, predsednik nije precizirao.
b
Nažalost, uprkos ambicioznim rečima, pada u oči da dela do sada nisu pratila krupna obećanja koja je predsednik olako davao. Ukoliko bi zaista dosledno sproveo borbu protiv kriminala i korupcije morao bi bar polovinu članova sopstvene stranke da smesti iza rešetaka, a knez Miško ne bi više mogao da večera u Predsedništvu Srbije prilikom poseta visokih stranih zvaničnika. Mogao bi predsednik i da dozvoli (ili naredi) svojim stranačkim junošama da objave listu svojih finansijera, kao i da pomogne formiranje i rad institucija čiji je zadatak da se bore protiv korupcije. Suzbijanje te pošasti ni tada ne bi došlo preko noći, ali bi svakako postala deo sistema. Ovako, rešavanje tog problema se pominje sporadično, od događaja do događaja dok u međuvremenu korupcija i kriminal svih vrsta cvetaju. A Bota poput nemarnog baštovana, kao da sedi u bašti zarasloj korovom i dobacuje slučajnim prolaznicima kako je on u središtu borbe protiv neprijatnog zeleniša.

+++

Hronologija izjava predsednika Srbije o korupciji

tadic-foto-fonet_f06. 09. 2008. Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić izjavio je na sednici Glavnog odbora stranke da neće čuvati funkcionere DS ako se pokaže da su korumpirani. Na aplauz članova GO, Tadić je dodao da „nije siguran da bi svi trebalo da se raduju ovoj njegovoj rečenici jer su stranke izvor korupcije”. Mesec dana nakon toga, uhapšen je gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević zbog sumnje u malverzacije s građevinskim zemljištem.

11. 02. 2009. Boris Tadić je izjavio da je poslednji trenutak da država učini iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi državne institucije bile stabilizovane, a građanima omogućena sigurnost imovine i budućnost njihovih porodica. Nakon završetka pokazne veže pripadnika MUP-a Srbije „Rasina 2009″, na Goču, Tadić je rekao da će država i nadalje pokazivati da je spremna da na organizovan način pruži otpor i uključi sve resurse u borbi protiv organizovanog kriminala.

02. 03. 2009. “DS mora da bude stub borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Tadić na sednici GO DS, nakon čega je sa govornice pozvao članove da u Skupštini iniciraju novi zakon o finansiranju političkih stranaka.

04. 03. 2009. Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je dalji odlučan obračun države s kriminalom i korupcijom, ističući da je reč o nacionalnom poslu od najvećeg mogućeg značaja. “Moja poruka svetu kriminala je da država neće odustati od svojih obaveza boreći se protiv kriminala na svakom mestu. To je nacionalni posao od najvišeg mogućeg značaja”, izjavio je predsednik Srbije na Kopaoniku u pauzi Biznis foruma. Tadić je ukazao da svaki napor policije, istražnih organa i tužilaštva nedvosmisleno svedoči da još od devedesetih godina postoje snažni uticaji i veze u tom „četvorouglu”.

22. 04. 2009. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Novom Sadu da će biti ispitano eventualno postojanje tajnih finansijskih fondova političkih stranaka i naveo da niko ko je kršio zakon u Srbiji neće biti oslobođen odgovornosti. On, ipak, nije želeo da komentariše navode bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, koji se nalazi u pritvoru zbog optužbi za korupciju, da se upravo DS finansirala iz donacija koje su stizale van javnih fondova.
Objavljeno na sajtu e-novine.com http://www.e-novine.com/index.php?news=26661)

Prethodno

A da su legli ispod moštiju?

Srpska profesorska priča: OD MILOŠEVIĆA DO TAČIJA

Sledeće

Ostavi komentar