Umesto dividendi, minus

Tim vizionara: Vlada Srbije
Tim vizionara: Vlada Srbije
U godini Svetske ekonomske krize Vlada Srbije je rešila da optereti građane Srbije sa tričavih četiri milijarde evra, koliko naime iznose gubici državnih firmi u 2008. godini

Piše: Peđa Popović

Iako ste misli da se radi o propalim nerentabilnim i za stečaj/katanac spremnim preduzećima pogrešili ste, pošto su u pitanju monopolističke firme u svojim branšama poput Elektroprivrede, Železnice, JAT-a, Puteva Srbije ili do prošle godine državnog NIS-a, koje bi po pravilima ekonomske logike trebalo da lagano pune budžet.

Građani Srbije će iz svojih praznih džepova morati da prema završnom računu skuckaju 371,8 milijardi dinara ili skoro četiri milijarde evra kako bi monoplisti/gubitaši mogli da prežive, pišu Večernje novosti.

Najveći gubitnik je Elektroprivreda Srbije čiji se minus u 2008. zaustavio na brojki od 200 milijardi dinara, sledi najsporiji vid prevoza u Evropi pod imenom Železnice Srbije sa 110 milijardi dinara minisa, a treće mesto bez bronzane medalje pripalo je najskupljem avio prevozniku, sa najstarijom flotom u regionu a i šire JAT-u sa tričavih 7,2 milijarde dinara manjka.

Valja spomenuti i u 2008. godini još uvek državni NIS koji je zabeležio gubitak od 3,9 milijardi dinara, ako su u prvih šest meseci imali plus koji se kretao između 100 i 120 milona evra.

Ono što ovoj tužnoj priči daje posebnu draž jesu planovi Vlade Republike Srbije koja je očekivala da ove godine uzme profit od dividendi i do u maksimalnom iznosu. No premijer i ekonomista(!?) Mirko Cvetković je zajedno sa kolegama iz Vlade, pre svega ekspretske G17+ malo omašio i ostavio građanima da vade fleke iz sopstvenog džepa.

Ovaj minus se prema rečima stručnjaka mogao izbeći strukturnim reformama (koje bi podigle cene npr. struje, ali i prihode), koje iako su najavljivane, već drugu godinu postoje samo na papiru. Da li zbog kontinuiteta ili čega već, istinski rez najavljen je i u Memorandumu o ekonomskoj politici za 2010. godinu.

Ostaje nam samo da se nadamo kako će do toga zaista i doći, a do tada država bi mogla da uličini makar jedan mali korak i niveliše masna primanja direktora i Upravnih i sličnih odbora, gde se ni jedna plata ne piše sa manje od šest cifara, što svakako nije u skladu sa ostvarenim rezultatima i osnovnim načelima ekomonije, ali i zdravog razuma.

(Objavljeno na sajtu e-novine.com http://www.e-novine.com/index.php?news=28360)

Prethodno

EKSPERTI ZA GUŠENJE SLOBODE INFORMISANJA

Zakon o informisanju – BORBA ZA BOTINOG MILJENIKA

Sledeće

Ostavi komentar