Slučaj Čavić: DA LI JE VELIČINA BITNA

Milorad Čavić sa medaljom sa O.I. u Pekingu
Milorad Čavić sa medaljom sa O.I. u Pekingu
Samo godinu dana nakon dve osvojene zlatne medalje na EP u Debrecinu i nekih devet meseci posle zlata u Ajndhovenu, plivač Milorad Čavić je od države dobio novac namenjen šampionima. Istog dana iz Ministarstva sporta stigla je najava da će novac za srebro na Olimpijskim igrama i još dve medalje nedavno osvojene u Rijeci leći za koji dan. Samo, da li će se to zaista desiti?

Piše: Peđa Popović

Do sada, mnogo toga je obećano. Poput stana, adekvatnih uslova za pripreme, kao i u utorak uplaćenog novca… Međutim, do sada ništa nije bilo kako je najavljeno. Ni to da ga nošenje majice „Kosovo je Srbija” na dodeli zlatne medalje u Ajndhovenu neće koštati.
Glupost ga je koštala još jedne šanse da osvoji zlato, a ljudi iz tadašnje vlade koji su ga savetovali da učini ovaj „patrioski” gest nestali su.

Tante za kukuriku
Tante za kukuriku

Zatim se šampion iz Srbije za Olimpijske igre u Pekingu pripremao u Americi, zemlji gde je i izrastao u jednog od najboljih plivača današnjice.
U Srbiji uslova za pripreme nije bilo, ali se zato nakon srebra u Pekingu oko Čavića našla čitava armija „tapšača”, koji nisu propustili priliku da se slikaju i poziraju pored šampiona.
Tada je i obećano Čaviću da će se za naredna takmičenja pripremati u svojoj zemlji. Zamalo da bude tako. Posle odrona plafona na bazenu Tašmajdan, šampion Čavić je mora da ode u Italiju, pošto u dvomilionskom Beogradu postoji samo jedan adekvatan bazen. A i taj nema odgovarajuće startne blokove.

Tada se niko od „tapšača” nije zapitao kako će Čavić da plati prevoz, hotel, termine za trening i ostale sitinice. Zato je nacija očekivala medalju. I dobila je. Dve. Čime je izgleda najviše bio iznenađen Čavić.
„Tek nedelju dana pre prvenstva odlučeno je da idem u Rijeku. Rekao sam OK, idemo. Za vreme takmičenja nisam puno razmišljao o konkurenciji, nisam ni hteo da budem tamo”, rekao je Čavić.
Srećom, šampioni ne vole da gube. Makar ne bez borbe.
Gold medallist Cavic of Serbia poses on the podium after winning the men's 50m butterfly final at the World Championships in Rome
No, bez obzira na Čavketovu dobru volju, trud i talenat, problem je u nama/državi i odnosu prema veličinama. Odnos koji jedan šampion nije zaslužio bez obzira „čija” je vlada. Kako stvari stoje, Čavić bi mogao da još koji put bude „ispaljen”. Recimo, zbog obećanog stana, koji neće biti dodeljen Čaviću, već samo dat na korišćenje. Sramota za državu čija administracija po svim merilima guta novac. I to naš. Ako je do mene, neka moj deo od poreza iskoriste za Čavketov stan.

Nije da se Čavić neće snaći. Plivački šampion je završio političku ekonomiju na Berkliju i sigurno je da će za njega biti mesta pod suncem.

Da podsetimo, Čavić je jedini koji je mogao da se suprotstavi u pohodu Majkla Felpsa na osam zlatnih medalja i mesto najuspešnijeg olimpijca ikada. Osim „skromnog” srebra u trci sa Felpsom, Čavić je petostruki šampion Evrope, dvostruki juniorski šampion kontinenta i svetski rekorder.
Malo li je i za to, Hvala Čavke!

Prethodno

Intervju, Predrag Azdejković: Fašisti su zaštićeni u Srbiji

KAKO JE NEŠTO VEĆE IAKO JE MANJE

Sledeće

Ostavi komentar