Poraz države – KO JE SLEDEĆI?

Šminkeri u plavom
Šminkeri aka policajci
Pored činjenice da nadležni državni organi nisu bili u stanju da garantuju bezbednost učesnicima Povorke ponosa zbog pretnji šovinisitičkih organizacija, ministar policije Ivica Dačić odbacio je tvrdnje da je država kapitulirala, a zatim i poručio da Povorka u stvari nije zabranjena

Piše: Peđa Popović

„Samo smo, na osnovu temeljne procene, preporučili da je bezbednije da se ona održi ispred Palate Srbija, a ne u centru grada“, rekao je ministar Ivica jednom beogradskom tabloidu.

Zatim je, nastavljajući da zamenjuje teze, rekao da bi na Povorci „stradali nedužni građani kao i imovina u centru Beograda“ i naveo podatke zbog kojih država Srbije nije bila u stanju da izvrši svoju ustavnu dužnost.

Strah veći od dužnosti: ministar policije Ivica Dačić
Strah veći od dužnosti: ministar policije Ivica Dačić

Kako kaže zamenik premijera, država Srbija se, prema policijskoj proceni, našla pred silom od 10.000 onih koji bi želeli da uđu u fizički sukob od kojih bi 4.000 činilii navijači beogradskih klubova. Dalje se navodi da bi učesnici skupa bili napadani pirotehničkim sredstvima, kamenjem, topovskim udarima, molotovljevim koktelima…Surovo, bolesno, opasno ali ništa novo kada su u pitanju obračuni huligana i policije. Iste one koja je devedesetih znala da se brutalno obračuna sa desetostruko više demonstranata.

Ono što bode oči jeste činjenica da su, nakon što su prikupili operativne podatke i prezentovali ih, policajci izgleda zaboravili da deluju. Preventivno ili ne, to bi trebalo da zavisi od strategije MUP-a. Ipak, činjenica je da su isti ti strašni and nezaustavljivi huligani mesecima putem medija, grafitima, tribinama i plaktima pripremali atmosferu linča. I to pod punim imenom i prezimenom ili organizacijom. Činjenica je i da su u tome imali podršku uticajnih institucija poput Srpske pravoslavne crkve, Gradonačelnika Beograda, desničarskih partija, raznih analitičara…

Međutim, umesto reakcije koja bi vodila rešavanju pretnji nasiljem i činjenju Povorke sigurnom, zvaničnici su se sakrili iza huligana, pokazali koliko su slabi i da je sila u Srbiji jača od zakona. Zato nije iznenađujuće što su neposredno pred zabranjenu Povorku gotovo svakodnevno prebijani gosti Beograda iz inostranstva. U pitanju je ista matrica, mržnja i netolerancija prema novom i drugačijem. A mi se možemo zapitati ko je sledeći? Pankeri? EMO tinjedžeri? Muškarci koji nose roze? Ateisti? Ili popovi?
(Objavljeno na sajtu e-novine.com http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/30186-sledei.html)

Prethodno

ĐILAS POZDRAVIO OTKAZIVANJE POVORKE

Sloteru Niče ili Kako je Žarkovo dobilo „THE GRAFIT”

Sledeće

Ostavi komentar