Nadrealisti Sever

Porukom Otvorite narodni muzej i Muzej savremene umetnosti navijači Crvene zvezde zatekli su većinu građana Srbije. I dok je deo iznenađenih građana, a među njima i direktori pomenutih institucija podržao ovu za stadione više nego neobičnu poruku, deo onih skeptičnijih a među njima i moja malenkost postavio je pitanje zašto?

Jer, teško je poverovati da ekipa sa severnog stajanja u tolikoj meri mari za problem zatvorenih muzeja.
A zašto?
Pa, evo…
Jedan od mogućih motiva je skretanje pažnje sa sebe.

savremena postavka: Malo kultura, malo kriminal
savremena postavka: Malo kultura, malo kriminal

Podsetimo, ispod „muzejskog transparenta“, stajao je još jedan „Sloboda za Velibora“ (Dunjića)
Za manje upućene radi o članu prve ekipe koji je optužen za batinanje Čedomira Jovanovića i njegovog kuma na vaterpolo meču Zvezde u Segedinu. Bez obzira na ishod ovog procesa ta optužnica je samo mali deo onoga za šta je do sada Dunjić optužen.
Preciznije, radi se o gotovo 40 podignutih krivičnih prijava poput onih za: nasilničko ponašanje, napad na službeno lice u vršenju dužnosti i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, ometanje službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti, učestvovanje u tučama i pucnjavama, neovlašćena proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, više krivičnih dela teške krađe, dok je optužnica za pokušaj ubistva posle nekoliko godina preimenovana u nanošenje telesnih povreda.

Dunjić nije jedini koji ima sličan policijski dosije, a slučajno ili ne, transparent se pojavio dan posle akcije Grom u kojoj među uhapšenima ima i fudbalskih huligana.
Doduše, to je samo spekulacija i moguće da je u pitanju slučajnost.

Ali…
Iako su Delije sever više puta pomagali građane na Kosovu, pomisliti da ekipa zaista mari za muzeje, umetnost i kulturu zvuči lepo ali i nerealno.
I nadrealno.
Jer oni koji svako malo zagovaraju ubijanje&klanje drugačijih (Hrvata, Albanaca, muslimana, LGBT…dodati po želji), koji nasiljem pokazuju svoj patriotizam i privrženost hrišćanstvu ili nekritički slave kvislinški četnički pokret sigurno ne spadaju one koji dele vrednosti umetnosti koja provocira, traži uvek nešto novo i drugačije i poziva na razumevanje i različitost.
Ta vremena kad je neko mogao da bude i različit od većine davno su prošla na severu, a sada je tu vojna hijerarhija neretko protkana nasiljem i kriminalom.
A tu i pored raskošnih koreografija i scenografija na tribini, za muzeje i kulturu nema puno mesta.

Tekst je republikovan na sajtu kontrapress.com

Prethodno

Jedino kod nas…

Nemamo novine, imamo internet zidove

Sledeće

Ostavi komentar