Luka Beograd – VELIKA ZABLUDA MALIH AKCIONARA

lukaNekadašnji mali akcionari Luke Beograd najavili su da će podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde u Strazburu ukoliko ne dobiju nadoknadu u sporu koji vode pred Trgovinskim sudom u Beogradu protiv tadašnjeg rukovodstva zbog obmane prilikom prodaje akcija firmi Vorldfin 2005. godine

Akcionari kažu da je proces, iako je prva tužba podneta još 2007. godine, na samom početku jer se rasprava stalno odlaže zbog opstrukcije druge strane. Kako tvrde mali akcionari, rukovodstvo firme je savetovalo radnike da prodaju svoje akcije firmi Vorldfin po ceni od 800 dinara, iako su znali da prema naručenoj proceni Instituta ekonomskih nauka one vrede 1.770 dinara po komadu, dok je knjigovodstvena vrednost akcije pre procene iznosila 494 dinara.

„Došlo je do očigledne manipulacije. Nadzorni odbor čiji je je predsednik bio dr Danijel Cvetićanin nije upozorio Skupštinu akcionara o novoj vrednosti akcija, već su radnici savetovani da ih prodaju duplo jeftinije“, rekao je bivši generalni direkor Luke Beograd Miloš Milovanović i napomenuo da je o promenama vrednosti obavešten samo manji broj akcionara koji je do danas zadržao akcije preduzeća.

Verica Barać. Foto: Rade Prelić
Verica Barać. Foto: Rade Prelić
Prema rečima Verice Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije, osnovanog od strane Vlade Srbije, ne postoji veći prekršaj od prikrivanja činjenica. „To je jasno i onima koji se ne razumeju puno u finansije i ekonomske zakone.”

Tako je napravljena jedna ad hok firma sa kapitalom od 31.000 evra u prvom i do sada jedinom poslu, bez konkurencije i za višestruko manje novca došla u posed Luke koja obuhvata 200 hektara obale Dunava.

Kada se sve baci na papir, akcionari su po svakoj akciji izgubili 970 dinara, a akcijski fond odnosno država, 22 miliona evra. Prema podacima iz Centralnog registra za hartije od vrednosti – 93,65 odsto akcija Luke Beograd plaćenih ukupno 38 miliona evra poseduje firma Vorldfin, dok je ostatak u vlasništvu malih akcionara.

Srbija brale iliti još jedan klasičan slučaj saradnje državnih organa i vlasnika krupnog kapitala protiv države, odnosno građana, odnosno njihovog džepa. To se tehnički zove korupcija, a kada je Luka Beograd u pitanju, po svoj prilici, biće je još, i to na gradskom niovu.

Jer, ono što mali akcionari nisu mogli da prodaju jeste i promena namena zemljišta, pošto je prodato samo pravo na korišćenje postojećih objekata. Međutim rukovodstvo Luke Beograd već uveliko pravi planove o stambeno-poslovno-milijardu-evra-vrednom Beogradu na vodi, iza koga je javno stao i gradonačelnik Dragan Đilas. Štaviše, grad i luka koji su u sudskom sporu potpisali su i Memorandum o sporazumevanju o korišćenju zemljišta iako je neophodno promeniti Generalni urbanistički plan po kome je Luka planirana da ostane na istom mestu do 2021. godine.

Takođe gradu/Đilasu zakon ne daje mogućnost da pregovara o vlasništvu nad zemljištem, pošto je eksluzivno pravo republike.

No, kako izgleda zakoni nisu problem, jer se kako je već viđeno mogu menjati po želji. A i da se poneki i prekrši, koga je briga. Kontrole nema, a Vlada ne reaguje ni na dopise sopstvenog tela kao što je Savet za borbu protiv korupcije.

Kada se sve podvuče, profit očekuje državne službenike i bogataše, a ostali neka se strpe i neka pripreme da daju svoj deo novca za novu, veću i lepšu Luku.
(Objavljeno na sajtu e-novine.com http://www.e-novine.com/index.php?news=26051)

Prethodno

Dino Šaran: NACIONALIZAM JE PARAVAN ZA LOPOVE

A da su legli ispod moštiju?

Sledeće

Ostavi komentar