Laurent Garnier: DISK DŽOKEJI SU KLEPTOMANI

Legenda elektronske klupske muzike: Laurent Garnier
Legenda elektronske klupske muzike: Laurent Garnier
Tačno 20 godina i mesec dana posle prvog nastupa pod imenom DJ Pedro u techno svetilištu, klubu „Hacienda” iz Mančestera, u Beogradu će nastupiti, slobodno možemo reći, uvek dragi gost Laurent Garnier

Ovaj prekaljeni borac electro scene, iako svedok revolucije koja se odigrala još krajem osamdesetih godina prošlog veka, i dalje radi punom parom. Štaviše, osim DJ setova, poslednjih godina svira i sa bendom, što će biti slučaj i u Domu omladine, gde dolazi sa još četiri muzičara. To će, ujedno, biti i prvi njegov nastup u Beogradu od 2006. godine, kada je takođe nastupio u live formi sa dvojicom muzičara. U razgovoru za yc.rs živa legenda electro scene govori o novom albumu, koncertu u Beogradu, odnosu muzike i Interneta…

Yellow Cab: Kakva muzička priča stoji iza poslednjeg albuma Tales of Kleptomaniac, u kome se mogu osetiti uticaji različitih muzičkih pravaca?

Laurent Garnier: U pitanju je kombinacija muzike koja me trenutno najviše predstavlja. Eklektična u svakom slučaju. Mešavina afrobeata, jazza, housea, techna, electra, hip-hopa. Veselija je nego što je to bio slučaj na prethodnom albumu. Mislim da je razlog tome činjenica da sam dosta dugo svirao s muzičarima na sceni praveći live muziku.

YC: Da li na albumu ima autobiografskih elemenata, odnosno, da li se smatrate muzičkim lopovom?

LG: Kao disk-džokeji, mi smo, po pravilu, kleptomanijaci. Za mene je DJ-ing pričanje priče uz uzimanje tuđe muzike kako bi se iskazalo ono što se misli i oseća.

YC: S obzirom na raznovrsnost u muzičkom izrazu, odakle ste crpili inspiraciju za poslednji album?

LG: Inspiracija mi dolazi sa svih strana. Za pesmu Gnanmankoudji dobio sam je gledajući film The last king of Scotland, gde me je vibe Afrike inspirisao da krenem da radim na pesmi. Dealing with the man je, recimo, veoma lična pesma. Radi se o nečemu što mi se desilo i što sam hteo da izbacim iz sebe.

YC: Kako se osećate: kao čovek koji je sa bendom, ili kao jedinka, tj. DJ?

LG: Mi smo sklop supersnažnih jedinki. Svako ima svoj prostor i bez jednog od nas petorice ne možemo da radimo uživo. To nas čini snažnim zajedno. Ako bi jedan bio bolestan, morali bismo da otkažemo svirku.

YC: Šta možemo da očekujemo u Beogradu? Nešto poput Tales of Kleptomaniac, nastup kao jazz-techno sessiona Public outburst sa Buggeom Wesseltoftom ili…

LG: Dosta pesama s novog albuma, ali u drugačijim verzijama, koje inače postaju sve različitije. U svakom slučaju, dosta nove muzike uz neke klasike, naravno.

YC: Prošli put videli smo vas kao deo live benda, kada je mlađim ljubiteljima bilo neobično da prepoznaju Garniera kao muzičara sa bendom umesto house-techno DJ-a.

LG: Ako bih pravio stvari kao pre 20 godina, bilo bi mi dosadno. Potrebna su mi uzbuđenja u životu pa i u muzici. Razumem mlade koji su me shvatali kao DJ-a pre nego kao live muzičara. Ne znam kako je kod vas, ali techno deca u Francuskoj više su okrenuta nastupima uživo nego što je to bio slučaj pre desetak godina.

YC: Kako gledate na ulogu Interneta u muzici?

LG: U pitanju su potpuno drugačiji načini rada. Moraš se prilagoditi. Mnogi se žale, ali ako ne uradiš nešto, bićeš izgubljen. Odnosno, ili da zadržite strast, pravite muziku i pokušate da se prilagodite, ili da prestanete. Ja sam strastven prema muzici, veoma je volim i trudim se da se prilagodim.

YC: Kako ocenjujete situaciju na techno sceni?

LG: Trenutno je tužna situacija, jer mi se čini da klinci više gledaju pakovanje umesto sadržaja. Samo praviti dobru muziku sada nije dovoljno, i tako je već sigurno dve godine. Muzika za njih, izgleda, nije najvažnija.

YC: Hvala na razgovoru. Videćemo se 7. novembra u Domu omladine.

LG: Jedva čekam da dođem, jer je svaki nastup u Beogradu veoma poseban. I zaista tako mislim. Uzbuđen sam i radostan što se vraćam.

Objavljeno na sajtu yellow cab (yc.rs http://www.yc.rs/sr/magazin/intervjui/muzika/story/136/Ekskluzivno,%20Laurent%20Garnier:%20Disk-d%20okeji%20su%20kleptomani%20.html?voteMessage=thanks_for_voting#votingStart)

Prethodno

Girls Power

DEČAK SA SELA, GLAVNI JE U GRADU

Sledeće

Ostavi komentar