Kome smeta Nišvil?

nisville-prvo-veceOdlukom Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture džez festival Nišvil ostao je uskraćen za državnu pomoć u 2013. godini. Na taj način ugroženo je održavanje te izuzetne manifestacije, a, iako pravno legalna, ta odluka ozbiljno dovodi u pitanje kompetentnost Komisije za savremeno stvaralaštvo…

Manu Dibango
Manu Dibango

Navedeni razlozi – nejasna koncepcija i nedostatak kvalitetne umetničke selekcije mogu kao obrazloženje da daju samo oni koji ne znaju ili ne žele da znaju o čemu se radi. Jer, upravo kvalitet na kome istrajavaju u Nišu je i bio razlog što se posle nekoliko godina truda, stotina koncerata i nekoliko desetina hiljada posetilaca Nišvil u poslednje tri našao među festivalima od nacionalnog značaja. A to je zaslužio dovođenjem na Nišku tvrđavu imena kao što su: Billy Cobham, Richard Galliano, Manu Dibango, Solomon Burke, De Phazz, Candy Dulfer, Larry Coryell…Imena kojima bi se ponosio svaki džez festival koji drži do sebe. Od Roterdama do Montereja.

A za Konstantina iz Ministarstva 11 miliona
Nišvil je do 2009. godine od Ministarstva kulture dobijao dva miliona godišnje, 2010 – tri, 2011 – četiri, da bi prošle godine ponovo bio vraćen na dva. Primera radi, prema dokumentima koji su “procurili”, ukupni troškovi za megalomanski crkveno-istorijski spektakl “Konstantin”, koji više neće biti izvođen u punom obimu, iznose 19 miliona dinara (oko 170.000 evra), od čega je 11 miliona dinara izdvojilo Ministarstvo kulture.

Ove godine najavljen je npr. legendarni Ginger Baker, a da li će ga u Nišu zaista i gledati ostaje neizvesno. Do sada, otkazani su nastupi Kvarteta Davida Murraya sa pevačicom Macy Gray (da, baš ta), kao i Blues brothers Banda (da, baš ti). Takođe, prekinuti su pregovori sa menadžmentom slavnog glumca i muzičara Hugha Lauria, poznatog po naslovnoj ulozi u seriji Dr. House koji je već pristao da za trećinu smanji svoj honorar.
No, i pored ignorisanja od strane države Srbije, festival koji je nastao pre dve decenije, iako u smanjem obliku biće po svoj prilici održan i ove godine. Nekoliko dana posle odluke Komisije, čija se imena članova ne znaju, oglasio se i ministar kulture Bratislav Petković koji, poput kolega iz Ministarstva, ne shvata značaj te manifestacije, nazvavši je čisto komercijalnim događajem koje ministarstvo ne može da podrži. Nišvil to svakako jeste, iako džez nije muzika na kojoj se okreću milioni. Takođe, Nišvil u svom programu ima dosta besplatnih programa i radionica za mlade muzičare čime festival čini veliku stvar za kulturu na jugu Srbije.
Nisville-2012_1-456x250
Na kraju, paradoksalna je činjenica što će država pomoći festival poput Exita, koji je daleko komercijalniji, a sa umetničke strane i problematičniji, jer ispada da će biti novca za Davida Gettu ili Bloc Party, a ne za Blues brothersa i Ginger Bakera.
Uz dužno poštovanje za Exit, neka se javi, kome je ovo logično.

Tekst je objavljen na sajtu istinomer.rs

Prethodno

Microsoft Vlada

Lepše je bez kulture?

Sledeće

Ostavi komentar