KAD ESTRADA DIKTIRA

Nebojša Bradić
Nebojša Bradić
Da je u Srbiji u toku trajan proces estradizacije, to je poznato, ali ono što je novo jeste namera da se estrada institucionalizuje kroz zakonske akte. Upravo je to uradio ministar kulture Nebojša Bradić u februaru ove godine

Piše: Peđa Popović
Prema potpisanom zakonu, svaki muzičar iz Srbije koji želi da nastupa van granica zemlje mora da bude član Saveza estradnih umetnika. Inače od odlaska preko nema ničega.

Međutim, tu nije kraj. Da bi neko postao član estradnog esnafa, mora pre toga da položi ispit muzikalnosti/audiciju, a ukoliko prođe, izdaje mu se serftifikat/članstvo i muzičarska viza.

Naravno, pre toga potrebno je platiti vizu koja na godišnjem niovu iznosi 11.200 dinara. Međutim, sve ovo ne važi ako ste kojim slučajem disk džokej ili muzičar koji pravi elektronsku, noise ili neki oblik avangardne muzike. Za njih trenutno spasa nema, osim da promene državljanstvo.

Ako ste mislili da je u pitanju prvoapriliska šala, nije. Da je sve istina, potvrđuju i slučajevi bendova iz Srbije koji su neuspelo pokušali da sviraju u Hrvatskoj poput Darkwood Duba i Consecrationa, dok su Kanda, Kodža i Nebojša nakon vraćanja sa granice potegli poltičku vezu i uspeli nekako da uđu u Hrvatsku.

„Na našoj granici nismo imali nimalo problema, zadržali smo se 5 minuta i naši carinici/policija su nas ljubazno propustili, ali problem je nastao kada smo došli na hrvatsku granicu. Policajac Ivan Antolović nam je odmah tražio legitimaciju, tj. licencu udruženja estradnih umetnika Srbije i da bez toga ne možemo da uđemo u Hrvatsku. Kratko smo se ubeđivali sa njim, nakon čega je on otišao, doneo kopije naših pasoša, upisao imena naših roditelja i onda smo čekali dva sata na granici, nakon čega se navedeni policajac vratio sa rešenjima o zabrani ulaska u Republiku Hrvatsku svima koji su bili u kombiju i, naravno, zavedeno pečatom u pasošu i u njihovim kompjuterima“, navode članovi benda Consecration, koji su 27. marta 2009. godine oko 13 časova pokušali da pređu granicu i odu na svirku u Rijeku.

Consecration
Consecration

Za sada se nepodobni muzičari okupljaju na Facebooku u okviru grupe Protest Novom Zakonu Za Muzičare, kao i na sajtu www.udruzenjemuzicarasrbije.org.rs, čiji je pokretač Jovan Matić iz Del Arno Banda.

U ponedeljak je saopštenjem reagovalo i Ministarstvo kulture najavljujući „da će novim zakonom o kulturi, u najskorije vreme, na sistemski način biti regulisan način sticanja statusa samostalnih umetnika. U međuvremenu, i dalje je na snazi Uverenje izdato 10. maja 2004. godine, kojim se Udruženju muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije odobrava da utvrđuje svojstvo lica koje se bavi džez, zabavnom i rok muzikom“.

Da tako nije, videlo se iz gorenavedenih primera. Takođe, nije jasno ko je iz Minstarstva osmislio ovakav zakon, zašto ga je Nebojša Bradić potpisao, ko je i na osnovu čega Savez estradnih umetnika postavio kao jedinu merodavnu muzičku insituciju u zemlji, zašto novi muzički trendovi nisu priznati iako su baš ti bendovi/muzičari poslednjih godina pokazali najveću vitalnost?
Nastaviće se…
(Objavljeno na sajtu e-novine.com

Prethodno

Intervju: Boris Milićević: OSLOBODILI SMO SE ISPRED SAVA CENTRA

DA LI JE BAVLJENJE NEKOMERCIJALNOM MUZIKOM ZLOČIN?

Sledeće

Ostavi komentar