Grad na večnom udaru: Osvajači i vladari Beograda

osvajaci-beograda-cover
Ako se složimo da je istorija čovenčanstva istorija nasilja i ratovanja, Beograd je onda jedan od pupaka sveta.

Potvrda toga je podatak britanskih istraživača koji su pobrojali čak 114 bitaka oko Beograda.

Stariji od većine evropskih gradova, Beograd i okolina su mesto gde se su ljudi imali staništa preko sedam hiljada godina unazad.

Iako nam se čini da je Beograd oduvek bio naš – srpski, činjenica je da Srbi vladaju Beogradom u kontinuitetu tek blizu 150 godina.

Ipak, Srbi su oko i u Beogradu još od doseljavanja Južnih Slovena na Balkan u sedmom veku, a prvi put su svoj barjak poboli u 13 veku.

Tokom bugarske vladavine Beograd je dobio današnje ime.

Njegove kapije čuvali su još Skordisci, Tračani, Dačani, Rimljani, Huni, Vizantinci, Ugari, Turci, Austrijanci, Nemci.

Mnogi su verovali da će zauvek vladati grebenom iznad ušća Save u Dunav, ali ta privilegija i ponekad velika obaveza u poslednjih vek i po pripada Srbiji.
1915
Dokle, videće se, a u međuvremenu osvrt na to ko je, kada, koliko i na kakav vladao belim gradom.

Tekst je objavljen kao specijal lista “Odbrana“.

Prethodno

Večita simpatija za Massive Attack: U ovome smo zajedno

Politikino treće oko Miroslav Lazanski

Sledeće

Komentari:

  1. Autor teksta je zaista priredio jedan ekletantan pogled na istoriju Beograda, koja je uglavnom nepoznata širokim narodnim masama. Bilo je lepo hodati kroz hodnike vremena našeg grada koje je autor priredio na zanimljiv i čitaocu razumljiv način. Bilo bi dobro i poželjno kada bi se na način koji je Popović upotrebio dok je pisao ovaj rad učila istorija u našem obrazovnom sistemu, mnogi sadašnji i budući učenici bi imali velike koristi od toga. Gabaritni opis istorije ovog , po mnogo čemu posebnog i , sa istorijskog aspekta nesretno pozicioniranog grada zaista pleni čitaoca da plovi sa autorom do samog kraja. Odličan tekst Popoviću, nastavite tako i dalje.

    Reply

Ostavi komentar