Beograd! ParaDA je prošla!

parada
Parada ponosa je konačno, iz trećeg puta prošla ulicama Beograda i tako upisala naš glavni grad među one u kojima je ipak moguće pokazati seksualnu različitost, a da pri tom ne budete brutalno prebijeni/ubijeni

Zabeležio: Peđa POPOVIĆ

Dobro, svima je jasno šta bi se desilo da policija nije izašla u punom broju i opremi na crtu umobolnicima željnim nasilja i krvi.

I dok su se mediji najviše bavili sukobima, na ulicama evo i po koja reč o tome kako je bilo unutar tri bezbednosna prstena MUP-a gde se prema tvrdnjama šovinista pripremala bestijalna orgija drugačijih.

No, umesto orgija na ulici, blasfemije, sodome i gomore…u parku kod Manježa se okupio svet dobre volje, dovoljno hrabar da se probije kroz huligansku opsadu i da bude nasmejan kako bi svojim prisustvom pokazao da su ljudska prava ista za sve…bez obzira da li ste crni, beli, zvezdaši, partizanovci, vernici ili ne, gay ili straight…

Da su kojim slučajem nasilnici umesto kamena u nečiju glavu, prvo stavili prst na svoje čelo i malo razmislili, možda su mogli da odu do parka i makar vide one koje mrze. Mada verovatno bi se našli u čudu jer bi videli ljude „poput” njih. Naravno samo na prvi pogled jer među okupljenima u parku njima nije bilo mržnje i želje za uništavanjem nečeg što je drugačije.
Videli bi nasmejane i optimistične. Videli bi dugine boje po vedrom nedeljnom danu, videli bi različitost koja nadopunjuje, videli bi hrabre ljude koji su spremni da ulože trud, napor i volju kako bi pomogli onima sa kojima ne dele naklonost prema npr. istom polu ali veruju da su jednaka prava za sve iznad svega.

Reklo bi se ljudski, ali i hrišćanski na šta bi trebalo da obrate pažnju nasilnici kada uzimaju boga u usta jer ne verujem da i jedan bog/religija/verovanje podržavaju nasilje nad slabijima.
Ovako smo došli u apsurdnu situaciju da nasilnici koji navodno poštuju porodične vrednosti razbijaju mamograf!!!???, da oni koji makar javno poštuju hrišćanske tradicije se ponašaju potpuno suprotno svemu za šta se zalažu.
parada01
I to zbog čega. Samo zbog želje da obeleže datum kad je posle godina i godina policijske torutre 1969. godine LGBT populacija u Njujorku u Stounvolskoj pobuni utrla put ka ravnopravnosti. Baš poput žena koje slave 8. mart ili radnika koji obeležavaju 1. maj. Ni više ni manje.

Za sve njih informacija čemu Parada, a posle toga mogli bi i da nauče čemu služi mamograf.

(Objavljeno na sajtu yellow cab yc.rs http://www.yc.rs/sr/magazin/vesti/ostalo/story/2176/ParaDA+je+pro%C5%A1la!.html)

Prethodno

LP DUO: KLAVIRSKA TAKMIČENJA SU POPUT IZBORA ZA MISS SVETA

Kill Me Laser: SIROVI VOKALI I IZGLADNELE DIVLJE ŽIVOTINJE

Sledeće

Ostavi komentar