Kultura estrade

Zamislite kao direktora dečje bolnice u Tiršovoj nekog violončelistu, biologa, hemičara, mašinskog inženjera, elektro ili poljoprivrednog tehničara.…
Teško ide, a zvuči gotovo nemoguće i apsurdno, zar ne?
InexFilm (1)
Međutim, nešto slično se dogodilo prošlog petka u Beogradu kada je odlukom Skupštine grada tekstopisac folk pesama, muzički urednik “Siti rekordsa” i TV Pink Damir Handanović postao direktor Centra beogradskih festivala (CEBEF) pod čijim okriljem se organizuju tradicionalne kulturne manifestacije.

Poput Bemusa, Belefa, Beogradskog festivala dokumentarnog filma, filmskog Sofesta te brojnih događaja poput nedavnog gostovanja Ansambla Crvene armije – Aleksandrov, Trga otvorenog srca, koncerata Bečkih dečaka, Dana Beograda, Čelo fest, Pijanističke fešte…

Gotovo niotkuda, Handanović je postavljen na novo radno mesto, a da javnost nije bila upoznata sa ovom nesvakidašnjom idejom ali i radnom biografijom.
Novi direktor je u izjavi za jedan dnevni list rekao da funkciju direktora CEBEFA-a doživljava kao nešto što priliči njegovom senzibilitetu, radu i požrtvovanosti na poslu i da će kao čelnik brojnih kulturnih dešavanja pomoći Beograđanima da se dobro provedu, zabave i razonode, bez pominjanja detalja poput kvaliteta ili edukacije…

Handanović smatra da se svi događaji “svode na isto” i da svaki čovek koji ima iskustva u bilo kom segmentu tih dešavanja “može da se snađe”.

Kako stvari stoje, snalaženje je Damiru Handanoviću išlo dosta dobro. Pretražujući medijsku arhivu nismo mogle da se nađu refrence potrebne za poziciju ovakog tipa, ali jesu neke druge.
Saznali smo da je završio elektrotehničku školu Rade Končar u Beogradu, da je kao četrnaestogodišnjak počeo da radi na radio stanicama a svoj glas je pozajmio u preko 600 reklama. Talenat za muziku nasledio je, kažu, od oca, folk pevača Paška Handanovića.

Umesto informacija o kulturnom angažmanu, medijski naslovi donose informacije o tome da je “obeležio karijeru Svetlane Ražnatović”, da odlazi na slavu kod pomenute, da vozi kola “zver od 100.000 evra”, da je sreo Adrijanu Limu…

Pogled na Instagram nalog otkriva red Ace Lukasa, red zadrugovizije, pa naizmenično red Cece, Dare Bubamare i drugih estradnih zvezdi, sve tako do agitacije u korist Srpske napredne stranke, čiji je, kako kaže ponosni član.

Iako tvrdi da članstvo u partiji nema veze sa njegovima angažmanom, čini se da se upravo tu krije odgovor na pitanje kako.
Jer osim želje i volje da kako kaže, radi u velikom sistemu, što je svakako pozitivno, Handanović nema obrazovanje, iskustvo, a sudeći po onome šta radi, ni afiniteta.

Direktor sa izuzetnim estradnim iskustvom će osim na sadržaj, uticati i na to gde će se i koliko i kome će se raspoređivati novac građana za brojne manifestacije, što ovaj apsurd dovodi na još viši nivo.
Na nivo sramote za sve građane, ne samo Beograda već i Srbije, jer je ovde reč o sistemskom obesmišljavanju kulture zarad nečijih želja i interesa.

Da li je potrebno podsećati da bez kulture i obrazovanja ostajemo bez mogućnosti da zaista napredujemo kao društvo u bilo kom smislu? Ta jednačina je poznata odavno.

To bi trebalo da znaju i novi gradonačelnik Zoran Radojičić, druga, odnosno treći na listi SNS za beogradske izbore balerina Aja Jung i dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović kao i najmanje još jedna visoko pozicionirana ličnost na listi v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.

Reakcija ili izostanak iste biće mera integriteta, a ako ovo prođe ostaje pitanje šta je sledeće?

Prethodno

Prvi maj u zemlji teškog, napornog i neplaćenog rada

Pad Ikarusa i gradskih institucija

Sledeće

Ostavi komentar