Kome su potrebne trudne žene

Ako ste žene u Srbiji i mislite da rađate decu, bolje je da to ne činite ako nemate najmanje 18 meseci radnog staža, jer u suprotnom pomoć države na mesečnom nivou se kreće od nula dinara, pa sve do nekoliko hiljada.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U problemu je i svaka buduća majka koja je preduzetnica, koja ukoliko želi da joj radni staž ostane povezan, mora da plaća doprinose državi i tokom porodiljskog odsustva.

I dok u praksi, limita kada je u pitanju minimalna podrška nema, on postoji za majke koje odlično zarađuju, pošto je država Srbija ograničila podršku na najviše tri prosečne plate.

Navedeni primeri su posledica Zakona o finansijskoj podršci porodici, koji je od nedavno počeo da se primenjuje, a koji je zamišljen kao mera podsticaja pre svega mladih ljudi da osnivaju porodice sa decom.
U praksi, primena ovog zakona je dovela do rešenja koja određuju podršku od npr. nula dinara, 2.602, 900 ili 5.000, koliko u zavisnosti od obračuna iznosi mesečna pomoć majkama sa detetom.

Nula dinara za Bojanu Kočić. Mesto Pridvorice, opština Smederevska Palanka.
Nula dinara za Bojanu Kočić. Mesto Pridvorice, opština Smederevska Palanka.

U pitanju nije loša šala, već realnost za porodice u našem okruženju.
Lošom šalom bi se moglo nazvati i to što u Zakonu stoji reč podrška iako su iz Ministarstva za rad više puta na javnom servisu ponovili da navedena suma direktno zavisi od prethodnih ulaganja majke u budžet po osnovu zaposlenosti.
„Ni jedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu koja želi da zatrudni“ rečeno je takođe na Javnom servisu, na pitanje zašto su od početka primene Zakona nekoliko grupa žena diskriminisane i destimulisane da prave porodicu.
Drugim rečima radnica da, ali majka ne.

Tako se valjda zamišlja podrška u zemlji u kojoj je populaciona politika prioritet Vlade, a samim tim i cele države. U kojoj je zbog toga osnovan i Vladin Savet za socijalnu politiku, u kojoj se o Zakonu debatovalo mesecima. Gde je povećanje natalieta nešto što podržava skoro svaki političar i jedna je od tema oko koje postoji konzenus. No, samo dok ne dođe do primene.

Ova politika se osim u lepim željama, do skora ogledala u promo kampanji koje se vodila nesuvislim sloganima, a kako vidimo, loš ukus u parolama zamenio je Zakon koji iako je mora se priznati jednoj grupi majki pomogao da ostvare svoja prava, duboko uvredljiv i nepravedan za mnoge mame i porodice.

A najviše su kažnjene baš mlade majke, koje ako žele više dece, što je glavni cilj populacione politike, teško da mogu u tim godinama da ostvare i profesionalnu karijeru, što je preduslov za pomoć.

Tako umesto preko potrebne pomoći u jednom posebnom delu života, one dobijaju mizerne sume. Mnogo manje od minimalca, iako je to što rade, u svakom slučaju od strateške važnosti za državu. A i nemoguće ga je iskazati novcem.

Prethodno

Pad Ikarusa i gradskih institucija

Šta smo naučili tokom Putinove posete

Sledeće

Ostavi komentar