Gospođa predsednikovica

Književni velikan Branislav Nušić je još vek ranije nepogrešivo detektovao neuralgične tačke u ponašanju građana Srbije. U klasiku domaće književnosti “Gospođa ministarka” Nušić je kroz humor ogolio naše mane pre svega oličene u liku Živke ministarke.

Da duh Nušićeve Srbije živi i dalje možemo se često uveriti, a ovih dana, a možda i cele godine, prva zvezda je bez sumnje Dragica Nikolić, supruga predsednika Srbije koja je od svog bračnog statusa napravila instituciju.

Naime, ova donedavna domaćica je izborom supruga Tomislava na mesto predsednika Republike doživela potpunu transformaciju.

Dragica, humanitarka
Dragica, humanitarka

Od početka predsednikovanja svog supruga Dragica Nikolić je počela sa aktivnim javnim nastupima i brzo je postala najeksponiranija supruga predsednika Srbije još od Mire Marković. Osim promenjenog stila oblačenja Dragica je veoma brzo rešila da svoju angažovanost digne na viši nivo – otvori humanitarnu fondaciju, nazvavši je po svom imenu.
Pohvalno bez sumnje, neki bi glede imena rekli i neskromno. Ipak, od imena, daleko je važnija suština, a to je humanitarni rad.
Međutim, dobre namere ne oslobađaju od odgovornosti za učinjeno i poštovanja Zakona, a to u slučaju supruge Predsednika nije slučaj.

Prvi minus Dragica Nikolić je ubeležila još u februaru kada je za sedište tek osnovane fondacije odredila ni više ni manje nego zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu broj 1, a ovu vest javnosti obnarodovalo je Predsedništvo!
Svaka čast za vezanost supružnika, ali u pitanju je nešto što se osim sa Zakonom kosi i sa moralom.
Na sreću, ovakvo privatno-javno partnerstvo trajalo je do kraja juna kada je adresa fondacije premeštena u jedan od dva stana koji Nikolićevi poseduju na Novom Beogradu (Ulica trešnjinog cveta).

Promena adrese nije značila i kraj korišćenja državne/predsedničke infrastrukture za sopstvene potrebe.
Nedavno je u javnost procurela informacija ali i fotografija koja pokazuje da lična asistentkinja i savetnica za medije Iva Žikić svoju funkciju obavlja kao da je uposlena u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, što će reći državni službenik.
Iako zakonski neutemeljena, začuđenost se može smanjiti kada se zna činjenica da je pomenuta Iva polaznica Diplomatske akademije zahvaljujući preporukuci Generalnog sekretarijata predsednika Republike.
Pokušaj da se iz kabineta predsednika Nikolića dobije objašnjenje kako je moguće da državni resursi koriste u privatne svrhe nije dalo rezultate, odnsono odgovor.
dragica-i-toma
U Zakonu o predsedniku supružnik se pominje u dva člana, 32. i 33. Ovi članovi se odnose na odsustvo sa svog matičnog posla i naknada za isti, što je u slučaju Dragice Nikolić posao domaćice za koji se ne dobija materijalna nadoknada. O ličnim asistenkinjama i savetnicima i korišćenju državne infrastrukture ni reči.

Činjenica je i da je prva dama Srbije kao humanitarka putovala u Tursku i Alžir, a da se njena fondacija za svega nekoliko meseci angažovala oko izgradnje/rekonstrukcije porodilišta u Čačku, Kragujevcu, Novom Pazaru, Vranju. U pitanju su sredstava od nekoliko desetina miliona dinara što je veliki uspeh za jednu novu i malu humanitranu organizaciju u kojoj su osim prve dame, rade još snaje Tomislava Nikolića, Milica i Milena kao članice su Upravnog odbora fondacije dok je direktorka Dragičina prijateljica Violeta Karić.
Samo da ostala porodilišta ne prođu kao ono u Čačku koji nije počelo da se gradi, iako je prva dama Srbije obećala da će započeti još krajem maja. A da ubuduće za privatne poslove ne koriste državna sredstva.
Nije valjda teško?
Ministarka
Objavljeno na sajtu Istinomer.rs

Prethodno

Oktobar, šesti

Jedino kod nas…

Sledeće

Ostavi komentar