Fudbalska Pinokio privatizacija

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Privatizacija sportskih klubova (čitaj Partizana i Zvezde) je tema o kojoj se priča (prazno) već 15 godina. Ko god da je bio na vlasti obećavao je i nije ispunjavao.

Jedan od njih je i premijer AV koji je dva dana posle novog fudbalskog fijaska, tj derbija ugušenog u nasilju i očajnoj igri ponovo oglasio. I još jednom najavio privatizaciju klubova. Pri tom, negirajući da je tako nešto ikada ranije pominjao.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Lazarevcu, rekao da ranije nije najavljivao privatizaciju klubova, već da je samo rekao da bi to voleo da se dogodi, kao i da za privatizaciju nije imao dovoljno snage.
“Kada je reč o privatizaciji klubova, to bi bilo najbolje rešenje, a nadam se da će država smoći snage da krene u taj proces sledeće godine. U narednih godinu dana pokrenućemo privatizaciju klubova i da vidimo kako će to da bude”, poručio je Vučić.
Izvor: Blic, Tanjug

No, da izgovoreno ne odgovara istini, može se utvrditi ako se malo zagrebe po pređašnjim izjavama prvog političara Srbije.

Avgusta 2013. godine Vučić je kao Prvi potpredsednik Vlada najavio prve korake u rešavanju ovog problema.

“Mislim da ćemo spremiti zakonsku regulativu u narednim mesecima i ići u taj proces“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i pozvao medije da pomognu njemu i budućem ministru sporta Vanji Udovičiću u nastojanju da se unese zdrav kapital u srpski sport i izvrši privatizaciju.
Izvor: Istiniomer

Mesec dana kasnije septembra 2013. bio je više nego eksplicitan po tom pitanju

“Platićemo političku cenu, sići sa vlasti, ali će to morati da se reši”, rekao je Vučić novinarima, posle poslovnog ručka koji je u hotelu “Hajat” organizovanala američka privredna komora.
Izvor: Kurir, Beta, Tanjug

Umesto toga usledili su izbori i zatišje sve do decembra 2014. godine, kada je ubedljivo najpopularniji političar u Srbiji i sada već premijer, priznao da za privatizaciju nema snage. Ni on, a valjda samim tim i Vlada/država.

“Nemam snage da se borim sa privatizacijom klubova. Priznajem poraz. Sam sam u borbi po tom pitanju. Svi vas lažu da su za privatizaciju i dok je god tako možete da imate onaj cirkus juče u Zvezdi, Partizanu, svakom klubu u kojem imate gubitke od ne znam koliko miliona. A, oni pričaju o reformskim merama tako što su promenili ime stadionu i svi treba da se pravimo blesavi da to ne vidimo.”
Skupština Srbije
Izvor: Zurnal

Isto je sada ponovio marta ove godine.

Vučić je na pres konferenciji u Vladi Srbije rekao da očigledno nema dovoljno autoriteta, ni snage kako bi omogućio da se ta privatizacija sprovede.
On je objasnio da, kada god to pomene i kada to pitanje pokrene, izostaje podrška, niti bilo ko reaguje na najgrublje reči koje mu se upućuju čimpomene privatizaciju Zvezde i Partizana.
Vučić je dodao i da očigledno niko nije za to u Srbiji i da se mnogi raduju kada slušaju reči poput “Vučiću p. . . . u”.
Izvor: Novosti

U protekle skoro dve godine AV nam je obećao da će preuzeti odgovornost i da će platiti svaku cenu, ali takođe i tvrdio da nema snage za to i da ne može.
Malo kontradiktorno, zar ne?

Ostaje činjenica da se ništa nije promenilo, i da se premijer ovim problemom do sada bavio samo verbalno. I kada je to politički isplativo.

Takođe je činjenica da odgovornost nije preuzeta ni u kom obimu, a o visokoj ceni i odlasku sa vlasti jasno je da nema ni govora.

Em nas je lagao, em se folira.
Ne ide to tako.
Makar ne na duge staze.

Prethodno

Ista ekipa

70 godina od pobede u II svetskom ratu – Sedam neprijateljskih ofanziva

Sledeće

Ostavi komentar