Bezbednosna procena: Umesto odgovornosti – Krf i zimnica u Koceljevi

Iako se na dve najjače pozicije u Vladi nalaze ministar policije i koordinator svih bezbednosnih službi ponovo se pokazalo da je organizovanje Povorke ponosa u Beogradu već treću godinu uzastopno nemoguća misija za vladajuće partije u Srbiji.
dacic-vucicBez obzira na takav skor niko u bezbednosnim organima nie preuzeo odgovornost za očigledan neuspeh u zaštiti i poštovanju prava manjina i prava na nenasilno okupljanje što je uostalom zapisano u Ustavu.
Umesto odgovornog delanja nadležnih, već godinama se slušaju iste priče o tome na šta je sve ljudski um spreman kada pređe na crnu stranu, poput batinanja, pucanja, bacanja kiseline, baklji, suzavaca, pa čak i košnica…
Tužno, brutalno,ali bez sumnje nešto što potpada pod krivični zakon.

www.koceljeva.gov.rs
www.koceljeva.gov.rs
No, osim konstatacije, od nadležnih je izostao operativni rad. Preventivno ili ne, to bi trebalo da zavisi od strategije. Podsetimo, pretnje su se ponavljale svake godine, neretko pod imenom i prezimenom pojedinaca ili organizacije.
Bilo da se radi o formalnim, neformalnim organizacijama. Ili što bi trebalo da bude nezamislivo, nosiocima državnih funkcija koji su umesto zaštite svih građana isticali svoje privatno, ovog puta negativno mišljenje o manjinskoj seksualnoj orijentaciji.
Sasvim dovoljno da se posumnja u iskrenost bezbednosne procene.
I neuverljivo. Jer država može da najmanje 10 puta godišnje garantuje bezbednost kada se igra jedan od najvećih gradskih derbija u Evropi između Zvezde i Partizana.
A tamo se i gine.
Indikativno ili ne, oni najodgovorniji, tandem Vučić-Dačić umesto da je iskoristio svoj uticaj i danonoćno radio na iznalaženju rešenja za nešto što je na ivici da postane spoljnopolitički problem Srbije, ovih dana našao je za shodno da skokne do Grčke/Krfa i na otvaranje festivala zimnice u Koceljevi.
A Beograd i sprovođenje Zakona kao da je ostavljeno nekome drugom.
Možda medijima, građanima?
Izgleda da je tako, jer su upravo građani i mediji šetali od zgrade Vlade do Skupštine u petak posle zabrane, dok je zatečena policija u hodu navlačila zaštitnu opremu.
I svi su, uprkos predviđanju opšte kataklizme ostali živi i zdravi.
A premijer i prvi potpredsednik će verovatno i nadalje da nas ubeđuju u ispravnost procene.

Objavljeno na sajtu istinomer.rs

Prethodno

Friday Pride Special

Beograde, dobro jutro

Sledeće

Ostavi komentar