Huh!

island-1

Ništa korupcija, ništa protekcija, iako su svi rođaci. I nije samo fudbal u pitanju

Šta god da se desi do kraja na Evropskom prvenstvu u fudbalu, čini se da se zna ko ga je obeležio – Island.

Odlučna družina iz malene države sa severa je igrom, odnosom, rezultatom ali i magičnim poklikom HUH pokupila nepodeljene simpatije celog kontinenta, a možda i šire.

Postalo je jasno da se dešava nešto neobično u zemlji gejzira i vulkana.

Osim neumitne srčanosti i velike želje, Islanđani poseduju sistem i integritet iliti čojstvo što bi se reklo jezikom Njegoša.

Uspeh na EURO nije došao preko noći. Momci sa severa koji često van fudbala rade druge poslove, su u kvalifikacijama bili u izuzetno jakoj grupi sa Holandijom, Češkom, Turskom i prošli. Direktno, bez baraža.

Verovatno iznenađujući za većinu, taj uspeh je bio samo najvidljiviji rezultat dobrog višegodišnjeg sistematskog rada čiji su sastavni delovi pomenuti integritet, sistematičnost i solidarnost.

Bez obzira što im je kuća delimično u polarnom krugu, promišljanjem su uspeli da se izbore sa mnogim prirodnim nedaćama.

Tako, zahvaljujući veštački zagrevanim terenima mogu da igraju i treniraju fudbal 11 meseci godišnje i gotovo su besplatni za korišćenje. Pride, svaka škola na Islandu danas ima bar jedan pokriven fudbalski teren sa podnim grejanjem.

Država je preuzela na sebe nadoknade za korišćenje terena što je dalo priliku fudbalskom savezu da novac uloži u školovanje trenera od kojih njih 70 odsto ima licencu UEFA što će reći zelenu kartu za rad bilo gde.

Selektor Halgrimson je izneo podatak, koji bi trebalo da važi svuda u svetu, ali za koji sumnjamo da se često primenjuje. Naime, od kada su UEFA i FIFA uveli takozvani “fond solidarnosti”, uz od ranije garantovani “procenat matičnom klubu za školovanje igrača”, svaki transfer malobrojnih islandskih zvezda, poput Ejdura Gudjonsena ili Gilfija Sigurdsona, značio je priliv novca u kasu “Kuće fudbala”.

Ništa, korupcija, ništa protekcija, iako su svi rođaci.

Nije samo fudbal u pitanju. Naime, Island je već decenijama uspešna rukometna zemlja, a poslednjih godina sve su bolji i u košarci, što je osetila i Srbija prošle godine na Evropskom prvenstvu.

Priznaćete, nije loše za 330 hiljada stanovnika.

A priznaćemo da Islanđanima nije prvi put da postavljaju standarde prema meri običnog čoveka.

Podsetimo, Island je zemlja koja je po izbijanju svetske ekonomske krize odlučila da najveći teret nastalog haosa snose najdogovorniji ali i najbogatiji – banke. Osim novca, u zatvorima je završilo čak 29 bankara, verovatno 29 više od bilo koje druge zemlje na svetu.

I pokazalo se da može. Banke su imale manje profite, a građani su nastavili da rade i bez nestvarnih dugova i nastavili da daju zamajac privredi.

Takođe, Island je već sedam godina na prvom mestu svetske liste kada su u pitanju razlike u platama između muškaraca i žena. Uz to 41 odsto poslanika u skupštini su žene, kao i 44 odsto ministara.
Iceland Offshore Accounts

Isti ti Islanđani su pre nekoliko meseci ekspresno naterali premijera države da podnese ostavku.

Povod je bio globalni finansijski skandal pod imenom “Panamski papiri”, a pošto se utvrdilo da se na njima našlo i ime premijera, isti je podneo ostavku u roku od 48 sati. U tome mu je pomoglo i 20 hiljada građana koji su izašli na ulice.

To se verovatno i očekuje od zemlje čiji građani proporicionalno broju pročitaju i napišu najviše knjiga na svetu.

Onda ni četvrtfinale Prvenstva Evrope ne deluje toliko čudno, a nama ostaje da učimo od boljih.

Ne mislim (samo) na fudbal.

Prethodno

Hangover in UK

Turski praznik demokratije

Sledeće

Ostavi komentar